Унук кољача из Јасеновца шеф хрватске дипломатије

Хрватска никако да се отараси злих духова прошлости и да се мане усташтва!

 

 

Наиме, за новог министра спољних послова у влади премијера Андреја Пленковића биће постављен Давор Иво Стиер, рођени унук пуковника Ивана Стиера, десне руке чувеног усташког сатника Вјекослава Макса Лубурића, који је познат по томе што је командовао логором у Јасеновцу, гдје су звјерски убијани Срби, Јевреји и Роми.

 

Дивио се Туђману

 

Давор Иво Стиер дипломирао је политологију и међународне односе на Католичком свеучилишту у Аргентини, а на истом свеучилишту завршио је и новинарство. Стиер је први пут дошао у Хрватску 1990. године преко Матице хрватских исељеника, чији је био стипендиста. У мају 1990. године интервјуисао је Фрању Туђмана за аргентинске новине. Послије се запослио у министарству спољних послова, а у Загребу је завршио и дипломатску академију.

Како “Ало!” сазнаје, тај податак је избрисан из експозеа мандатара Пленковића у којем је само истакнуто да је Стиеров деда био високопозициониран у хијерархији НДХ?!

Нови шеф дипломатије Давор Иво Стиер рођен је у Аргентини, гдје су побјегли скоро сви прваци НДХ са Антом Павелићем на челу, а његов деда био је десна рука и најближи сарадник Макса Лубурића, али и другар Мира Барешића, терористе којем су Хрвати подигли споменик.

Сам Стиер, који у министарство спољних и европских послова долази из Европског парламента, гдје је био заступник Загреба, признао је да је у младости славио НДХ, те се касније због тога јавно покајао.

Овим именовањем Хрватска ће тако наставити да има освједочене присталице усташког покрета у својој влади и наставља путем величања НДХ, коју је основао Анте Павелић, пише “Ало!”.

 

 

 

pavelic-i-luburic

 

Историчар Предраг Марковић каже да је очигледно да Хрватска има проблем са усташтвом, који никако не може да искоријени.

“Ипак, мора се нагласити да то што је новом министру дипломатије Хрватске деда био усташа не мора ништа да нам говори. Унуци не могу носити гријехове својих деда, а често се потомци скроз окрену и буду највећи заговорници борбе против фашизма и усташтва. Сачекајмо да видимо његове прве кораке. Истина је, међутим, сурова – да је он унук освједоченог усташе”, каже он.

 

 

 

 

 

ИЗВОР: Прессрс