САД финансирају медије у Молдавији који су «за» уједињење са Румунијом

 

Национални фонд демократије (National Endowment for Democracy) из САД доделио је у 2016. години више од два милиона долара невладиним организацијама и медијима Молдавије, које за тај новац треба да раде на „уједињењу“ Молдавије са Румунијом, тј. стварању Велике Румуније и “борби против руске пропаганде” у Републици.

О овоме се говори у извештају Фонда објављеном на свом сајту, где се прецизира које су молдавске невладине организације и медији добиле новац и о којој суми се ради, преноси портал aif.md.

 

Преносимо списак:

 

 – Портал RISE Moldova – $43,265,
– Портал NewsMaker -$77,700,
– штампане новине са сајтом eSP.md – $30,100,
– Портал Moldova.org – $38,000,
– Асоцијација PROMO-LEX – $75,260,
– National Democratic Institute (NDI) – $232,000
– Асоцијација Независна штмапа (API) – $54,600,
– Институт јавне политике (IPP) – $36,700,
– Transparency International Moldova -$38,050, и друге.

 

Фонд је, такође, велики новац доделио молдавском невладином сектору и медијима  “за сарадњу и развој грађанске активности», «за повећање квалификација грађанских активиста», «за развој грађанске активности на северу Молдавије», «за подршку независном новинарству» итд.

Анализа делатности ових «невладиних» организација и медија током 2016. године, а чији део преноси портал newscom.md током председничких избора у Молдавији, показује да су набројане организације и медији активно наступали против избора Игора Додона за председника Републике Молдавије и «руске пропаганде» у републици, а за уједињење са Румунијом и стварање Велике Румуније.

Наравно, отвара се питање какве би реакције «грађанског друштва» и «независних медија» биле да је тако нешто учинила Русија и доделила новац својим активистима и присталицама – запитао је председник Молдавије, Игор Додон?

 

Познати политички аналитичар из Молдавије Богдан Цирдја, тим поводом је изјавио да се зна само о додељеним средствима  једног Фонда из САД, а још нема података колико је новца истим или сличним организацијама доделио Сорош фонд, Европски фонд за демократију (ЕЕД), амбасада САД, Европска унија и друге организације.

 

Национални фонд демократије је америчка организација, која је основана 1983. године од стране Конгреса САД за подстицај демократији по целом свету и, наравно, финансиран је од оснивача.

 

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи