Логопед из БП добила отказ због политичке и националне „неподобности“

  • Ипак се испоставља да не испуњавам баш све услове (оне не законом прописане, већ оне који се морају у нашој држави испунити да би дошли до посла, а то су вјероватно политичка подобност и та чувена “јака веза” која све решава)
Lidija Bijelo Polje
Лидија Раосављевић

Лидија Раосављевић, логопед из Бијелог Поља, након пет година рада у Цетру за дјецу са посебним потребама добила је отказ, а по писању портала Бјелопољске новости, разлог отказа је то што се Раосављевић изјашњава као Српкиња. 

Она је за наш портал изјавила да је Центар за дјецу са посебним потребама прекршио Закон о раду, те да ће правду потражити на суду.

„У Центру за дјецу за посебним потребама у Бијелом Пољу почела сам да радим у јануару 2013. године, као приправник.
По истеку приправничког стажа наставила сам да радим у Центру јер сам испуњавала све потребне услове, а у међувремену сам положила државни испит. Стручни испит сам положила у Београду, гдје сам годину дана волонтирала на Институту за експерименталну фонетику и патологију говора Ђорђе Костић у Београду. То је иначе институција призната у региону и шире по својим резултатима у области говорно-језичке патологије. Од њих сам и добила срдачну препоруку за даљи рад“, рекла је Раосављевић и додала:

„Ипак се испоставља да не испуњавам баш све услове (оне не законом прописане, већ оне који се морају у нашој држави испунити да би дошли до посла, а то су вјероватно политичка подобност и та чувена „јака веза“ која све решава). На конкурсу који је тада расписан, по многима мислећи због да је због мене, а ипак на крају не будем примљена“.

Лидија је и једини логопед у Бијелом Пољу са сертификатом за АДИ-Р-рана дијагностика аутизма.

Препорука са Института за експерименталну фоетику и патологију говора Ђорђије Костић из Београда

Раосављевић је за наш портал нагласила да је наставила да ради по неком другом уговору, те да су се уговори мијењали, а да се њен статус за пет година од како ради у Центру није ријешио.

„Та неизвјесност и врло стресна ситуација сваки пут кад одем на разговор упозорења да то више неће моћи тако да ми се продужава (уговорима на по мјесец дана) трајало је уговором до 8.2.2019. године када сам обавијештена да ће морати да напишу решење о прекиду (које су и написали) али ми и после тога рекли да дођем и радим, што је овог пута трајало четири дана када су ми то решење и уручили.Самим тим су прекршили Закон о раду други пут за редом и јасно ми омогућили да остварим своје законско право, што ћу судски и потврдити“, одлучна је Раосављевић.

Иначе, она је супруга одборника опозиције у Бијелом Пољу Николе Раосављевића, па се политичка позадина приче може и ту видјети, а као што је Раосављевић већ рекла.

Сертификат о завршеном АДИ-Р

ИЗВОР: https://www.in4s.net/logoped-iz-bp-dobila-otkaz-zbog-politicke-i-nacionalne-nepodobnosti/