ЗНАТЕ ЛИ ТРАДИЦИЈУ? Ево зашто се Срби љубе три пута

Три пољупца су део наше културе и традиције и од њих се ретко кад одступа

 

 

Љубљење три пута у знак поздрава у Србији заживело је тек током последњих деценија двадесетог века. Основно разумевање значења овога поздрава у хришћанском свету представља међусобно поздрављање Светог Тројства, посвећујући сваки пољубац: Оцу, Сину и Светому Духу.

Поред овога постоји и друго мање познато објашњење, које у себи носи поруку и завете националне части, а оно гласи:

 

“Кад се дуже време нису видели,
Срби се љубе три пута.
Онај трећи пољубац у образ је најзначајнији.
Срби се љубе три пута:
у име живота,
у име смрти,
и у име части“,

 

Код већине народа образ се сматра средиштем части, за Србе је то посебно карактеристично тако да има посебно значење и смисао.

Први пољубац: У име живота, прославља вредности живота, да се живи животом достојног часног човека.

Други пољубац: У име смрти, посвећује се с дужним поштовањем нашим најближим покојницима, као и нашим славим прецима.

Трећи пољубац: У име части, у хришћанском духу поручује да се живи у части хришћанских врлина.

Други наш карактеристичан поздрав јесте три прста десне руке подигнута ка небу. Овај начин поздрава јавља се за време Првог и Другог српског устанка, готово је сигурно да се јавио и пар векова раније, тј. овај поздрав се користи у свечаним ситуацијама и приликама. Три прста симболично представљају крст, што је уједно и поздрав Светом Тријству. Када се крстимо користимо управо та три прста, палац, кажипрст и средњи прст, и када се споје представљају Јединство Тројства.

Раније су се Срби приликом сусрета љубили двапут као и већина других народа. На таласу повратка религији и православљу Срби су веома брзо прихватили три пољупца као традиционалан начин поздрављања и део свог идентитета. У тој мери да и приликом доласка страних политичара, глумаца или певача медији помно прате колико се пута гост пољубио са домаћинима и шта је на тај начин желео да поручи.

 

 

 

 

ИЗВОР: дневно.рс