Железњак: Насилно увлачење Црне Горе у НАТО је анексија те земље

Сергеј Железњак, најближи страначки сарадник руског предсједника Владимира Путина, упозорава да НАТО пакт на силу увлачи Црну Гору у своје чланство и да је ових дана у току анексија те државе противно вољи њених грађана.

Коментаришући вијести да је Сенат САД одобрио улазак Црне Горе у НАТО, Железњак у интервјуу за српски Информер каже да се наставља „погубна, агресивна политика Запада у региону“.

Крајњи циљ те политике, према његовим ријечима, јесте рушење стабилне, независне, економски јаке и војнонеутралне Србије.

„Само добро наоружана Србија јесте гарант мира и стабилности на Балкану. Русија и предсједник Путин спремни су да максимално помогну Србији да остане на путу независности, економског оправка и војне неутралности“, каже Железњак.

Војнотехничкој сарадњи Србије и Русије даје се приоритетан значај. Истиче да је покушај косовских Албанаца да направе оружане формације, насилно увлачење Црне Горе у НАТО, рушење Дејтона и македонска криза доказ су погубних западних утицаја у региону.

„У данашње, сложено вријеме наша војнотехничка сарадња се, силом прилика, налази у центру пажње не само наше две пријатељске земље. Можемо издвојити четири најважнија фактора која сада озбиљно дестабилизују регион Балкана. Први је покушај косовских Албанаца да организују агресивне и неконтролисане оружане формације. Други је процес насилног увлачења Црне Горе у НАТО, што је практично анексија, пошто се све дешава упркос вољи већине грађана који се не слажу са таквим одлукама и инсистирају да се одржи референдум. Резултат тога је да је друштво подијељено и да земља упада у системску кризу са непредвидивим последицама… Трећи фактор је повећавање напетости у БиХ и непрекидни покушаји ограничавања права Срба која гарантује Дејтонски споразум. Четврти фактор је дуга македонска политичка криза и наметање туђих решења споља, који су усмјерени на раскол државе“, оцијенио је он за Информер.

Железњак наглашава да су сви ови фактори доказ погубног утицаја застареле западне идеолошке блокаде, која намјерно формира конфликтну средину и околности које дестабилизују читав овај регион. Сличним поступцима се, каже, ствара стратешки ризик не само за Балкан него и за цијелу Европу.

 

 

ИЗВОР: ИН4С