Зашто Србија не стане на пут „великоалбанском“ национализму на својој територији !?

 

 

 

Упоредо са серијалом порука да Прешево, Бујановац и Медвеђа треба да буду део тзв. „државе Косово“, које стижу од председника Националног савета Албанаца и СО Бујановац Јонуза Муслијуа, у Бујановцу се ове недеље низом манифестација обележава годишњица погибије терористе Ридвана Ћазимија познатијег као Командант Леши.

„Новости“ пишу да је Ћазими био на челу бивше тзв.Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, која се борила се за отцепљење Прешевске котлине, а Ћазими је током сукоба био један од четворо команданта тзв.ОВПМБ, на челу 112. бригаде. Они су извршили највише напада током борби у овом делу Србије. Деловао је и у редовима тзв.Ослободилачке војске Косова, а деведесетих и у борбама против Срба на територијама БиХ и Хрватске. Касније је био и шеф преговарачке делегације која је потписала споразум о мирној демобилизацији ОВПМБ, а убијен је 24. маја 2001. године.

Председник Општине Бујановац Шаип Камбери каже за „Новости“ да се дан Ћазимијеве погибије обележава традиционално сваке године и да ће он присуствовати свим дешавањима. На питање да ли манифестација „Дани Команданта Лешија“ смета Србима који живе у Бујановцу, он каже:“ Они немају проблем са тим. Локални становници су прихватили овај догађај и никада није било проблема ни инцидената.“

И народни посланик из Бујановца Ненад Митровић (СНС) каже да Срби нису нарочито узнемирени одржавањем ових скупова.“Међутим, овакве ствари нимало не доприносе суживоту и међунационалним односима на југу Србије и директно задиру у национална осећања Срба.

Новинар недељника „Врањске“ и добар познавалац ситуације на југу Србије, Радоман Ирић, наводи да јуче, првог дана ове манифестације, није приметио ништа необично у свакодневном животу житеља Бујановца.

„Свако гледа своја посла и у граду нема напетости. Ипак, као и сваке године, очекује се масовни одзив Албанаца, јер је Лешијев култ међу њима овде веома раширен и верујем да нема албанске куће у овом крају која нема истакнуту његову слику“, тврди Ирић.

Према његовим речима, иза „Дана Команданта Лешија“ стоји Национални савет Албанаца Јонуза Муслијуа, која одржава култ Ћазимија и културно-спортским манифестацијама настоји да омасови његово следбеништво.

 

 

 

ИЗВОР: ИН4С