ЗАШТО СРБИ РАДИЈЕ ИДУ НА МОРЕ У ГРЧКУ него у Црну Гору?

  • Више је разлога због којих су српски туристи љетовање у Црној Гори замијенили одласком у Грчку. Повољне цијене, бољи пут и чисто море утицали на то да превагне одлазак на Егејско море.
  • Туристички зналци кажу да се ни Црногорци не труде много око гостију из Србије, јер су њихове пословне амбиције окренуте ка богатијим туристима.

 

 

Срби су давних дана напустили Јадран и своје пешкире за плажу премјестили на Егеј. Хрватску обалу деведесетих година замијенила је Црна Гора, а откад је укинута виза за Европу, пола милиона Срба сваке године се одмара код Хелена. За већину Срба који успију током године да издвоје новац за одмор, Грчка је постала први и једини избор.

Ниже цијене, чисто и топло море, бољи пут, али и велики избор мјеста и смјештаја, главни су разлози, сматрају туристички радници, што наши људи љетују на Егејском или Јонском мору. Љепоту, мирис и салинитет Јадрана неке друге ствари су замијениле.

Црна Гора би требало да ради на бољој промоцији приватног смјештаја, да снизи цијене и уради категоризацију као што постоји у ЕУ – прича Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. – Исто тако, треба да се среди инфраструктура и да воде и струје буде током читаве године. Као и да хигијена буде на бољем нивоу.

Према ријечима Сеничића, Срби иду у Грчку јер је смјештај јефтинији, а тамо се и боље и пријатније осјећају. Не треба занемарити ни пут, јер до Солуна брже стигну него до црногорске обале.

С друге стране, грчка обала је знатно шира, па су и гужве мање. Изузетак су одређена мјеста на Халкидикију, као што су Ханиоти и Пефкохори, као и Олимпска регија, омиљене дестинације наших грађана. Због тога су тамо и гужве нешто веће. Посебно су примамљива острва, али су због транспорта за српски џеп папрена. Нарочито уколико иду колима, због цијене трајекта.

Туристички зналци кажу да се ни Црногорци не труде много око гостију из Србије, јер су њихове пословне амбиције окренуте ка богатијим туристима.

– Не баве се превише угоститељи и туристички радници у Црној Гори око наших гостију, као да им нисмо важни – истиче Сеничић. – Опустили су се, иако су они друга дестинација гдје ми одлазимо, послије Грчке. Многи тамо имају родбину, некретнине. Процјене су да око 300.000 људи из Србије током читаве године посјети Црну Гору. Ипак, српске агенције немају интерес да продају аранжмане за овај дио Јадрана јер су провизије мале. Црна Гора је одлучила да “гађа” виши слој потрошача, а Срби то, изгледа, нису.

 

 

ИЗВОР: Прессрс