Зашто Америци не одговарају слободни српски медији

На јучерашњој конференцији “Паљење Балкана – од Македоније до Републике Српске“, која је одржана у Медија центру у Београду, говорио је главни и одговорни уредник недјељника „Новосадски репортер“ Милорад Бојовић. Обраћајући се присутнима он је нагласио да су „многи уредници новина и телевизија важни колико и подмићени и уцењени политичари у ширењу панике као непроцењиве хорор монете. Зато су на сталном задатку – интоксикације грађана бизарним манипулацијама и лажима.“

Има их много и густо су посејани. Субверзивни утицај Америке, Британије и других западних сила на Балкану шири се преко пет међусобно повезаних стубова: негативне селекције елита, још негативније селекције унутар елита, широке распрострањености агената утицаја, лоше опште и медијске писмености становништва, и његовог очајног финансијског стања.

 

 

Милорад Бојовић

Милорад Бојовић

 

Већ деценијама лидери без подршке, личности и карактера, чије су странке и политика поражени на троје последњих избора, покушавају заразити народ разорним вирусом да су баш они идеални ембрион политике моралног, културног и економског препорода земаља бивше Југославије. Део српске политичке елите којој је Радовањски луг ближи од Орашца, определио се да нестајање Србије инаугурише као свој кључни политички кредо. Багателишући све што није њихово: државу, територије, народ, државна богатства, ови манџуријски кандидати раде само једно – служе интересима својих страних господара.

 

медији

 

Њихово једино божанство је новац. У име тог бога подлости, који им даје лажну сигурност одрекли су се слободе, наслеђене од дивова предака. Ради сопствених привилегија избрисали су златну тапију на јуначку прошлост. Уместо косовског епа у главу су усадили визију бриселског полтронства.

Међутим, људи без идентитета нису једина, нити главна опасност по Србе, и по безбедност Балкана.

Новцем и уценама утамничени медији, представљају спорогорећи фитиљ, претњу, да ће бомба на његовом крају сваког часа експлодирати и довести до новог крвавог сукоба.

Многи уредници новина и телевизија важни су колико и подмићени и уцењени политичари у ширењу панике као непроцењиве хорор монете. Ствари се још увек дешавају само кад буду објављене у новинама, или на телевизији. Зато су на сталном задатку – интоксикације грађана бизарним манипулацијама и лажима.

Њихове редакције почивају на непросвећеним новинарима. Само тако се стварни живот може заменити измишљеним и нарученим текстовима и прилозима.

Почело је у ери Слободана Милошевића. Тада је пласиран мит да због мањка предрасуда, полуписмени клинци лакше одговарају захтевима модерног новинарства.

После 5. октобра, удар на медије добија нову димензију. Неписменост је заменила лажна компетенција. Да би текстови који шире дезинформације, полуистине и лажи, добили већу снагу и веродостојност створени су факултети за масовну производњу људи с вишком диплома, а мањком знања.

Еволуирали су и механизми манипулације. Дезинформације се више не подмећу, него се допушта њихова крађа. Томе служе Гугл, Википедија, Викиликси, Асанжи, Сноудени.

Како то функционише показаћу на само једном примеру. Пре неколико дана, сви медији у Србији и региону, преписујући једни од других, објавили су истраживање Рокфелеровог института да у региону функционише најмање 200 руских агентура.

Ниједан медиј се није запитао је ли вест истинита, и да ли ће ако је објаве представљати резонантну кутију за трансмисију америчких обавештајних података.

Доказа о постојању 200 руских служби нема, али има више од 200 доказа о постојању америчких центара моћи. Само Сорош има више од 10 таквих организација, америчка влада још најмање толико. Невладиних организација с предзнaком амерички и НАТО има више од 100. Не треба занемарити ни фестивале који промовишу америчке вредности и културу.

 

 

телефон

 

Агенти утицаја нису само уредници, колумнисти и коментатори. Ту су издавачи, писци и, посебно, аналитичари. То је нова каста специјално створена за манипулацију умовима гледалаца и читалаца.

У центру тог удруженог подухвата, као центрипетална сила која их држи на окупу, стоји теорија завере. Термин који је смишљен и пласиран да би дисквалификовао свако мишљење које се не слаже с зацртаним циљем, америчких и енглеских служби.
Балкан, са Србијом као центром, и осталим државама, укључујући Македонију, БиХ, Црну Гору и Републику Српску, одувек је био стратешки важан. Данашње изазивање ненасилних протеста, има свој јасан геостратешки циљ. Специјално, А одељење КГБ-а, каже да се никад директно не провоцира велика сила, него се то ради преко мале земље која спада у њену сферу интересовања.

Да би стратешки покушала да надигра Русију на другим фронтовима Америка мора подстицати напетост на Балкану, држати га пред експлозијом.

Балкан, а пре свега Србија, представљају копнена Отранска врата Егејског мора и Средоземља.

Посета Путина Грчкој и потписивање великог броја споразума о међусобној сарадњи, откривају важност балканске трансферзале.

Линија деловања је јасна. Република Српска је важна Србији, Србија Русији. У исту сферу утицаја спадају Македонија и Црна Гора. Та повезаност искоришћена је за изазивање Првог светског рата.

Босна и Херцеговина, смишљена је и опстоји, ради подсећања да би у њој, ако затреба, поново неки Принцип могао испалити метак, који ће изазвати светску кланицу.

Да би Балкан остао буре барута, Америци је важно да се говори о слободним медијима. О медијима који су слободни од истине, и, што је још важније, утицаја влада Србије, Српске, Македоније. Зато се врше стални притисци на власти у Београду, Бањалуци, Скопљу. Из страха да ће разрађени механизам за ширење лажи бити демонтиран.

Злочин који се спроводи над нама, медијским манипулацијама доведен је до апсурда. Наши животи постали су део америчке видео игрице. Део симулакрума, у ком ни живот ни смрт истински не постоје. Ми представљамо крстић на екрану, дугме на џојстику. И сваки покушај доказивања да смо живи, анулира се изјавама о притиску на медије, текстовима о масовном породичном и вршњачком насиљу, масовној неписмености народа, бизарним злочинцима с интернета који вребају нашу децу, још бизарнијим трудноћама 12 годишњих девојчица, педофилским склоностима цркве, и некрофилном деловању војске. Све то зачињено је Фармом и Паровима.

То је тужна истина о октроисаној штампи. Балканске државе, нарочито Србија вапе за штампом ослобођеном од притиска и утицаја. Али не утицаја домаћих политичких елита. Ту фанатзмагорију, ту лаж подмећу пипци стране обавештајне хидре. Кад Оебс каже да Вучић и Додик, притискају медије, њих заправо нервира чињеница да се у понеким новинама прокријумчари неки текст, или став, који не одговара њиховим интересима.

Безнадежна стварност, ствара летаргичан народ. Слободна штампа, која би објављивала голе чињенице, а не манипулације Беле куће, или Бакингемске палате, била би одлучујући фактор за стабилизацију региона.

 

 

ИЗВОР:ИН4С