“Западни антируски фронт пуца по шавовима, Москва мења ствари у своју корист”

  • Западни антируски фронт пуца по шавовима – оценила је америчка приватна обавештајно-аналитичка компанија Stratfor
  • Истовремено је указала да Москва има шансу да већ 2017-те промени однос снага у Евроазији у своју корист

 

 

putin

 

 

Stratfor побољшање међународног положаја Русије повезује са „вероватним изменама у политици Сједињених Држава и Европске уније“, а и са приближавањем Русији неких бивших совјетских република.

Амерички аналитичари-обавештајци наглашавају да су се у „јединственом фронту Запада против Русије“ већ појавиле пукотине које су утолико озбиљније што је и британско „не“ ЕУ било израз дубоких унутрашњих противречја у Европској унији.

Stratfor процењује да ће устоличење Доналда Трампа донети „прелом у односима Москве и Вашингтона“. Такође: да ЕУ прети још дубљи раскол ако на изборима у Француској, Немачкој, Холандији, а можда и Италији, победе снаге које су у опозицији садашњој власти у ЕУ. Ако се то догоди – истиче Stratfor – Русија ће имати озбиљну шансу да оствари своје циљеве, међу којима је скидање санкција – један од главних. На постсовјетском простору ће утицај Русије знатно порасти.

Stratfor предвиђа да ће утицај Москве порасти и у Азербејџану и Узбекистану. Истовремено ће расти и ширити се утицај Евроазијског економског савеза и ОДКБ. Stratfor процењује да ће „утицајне групе“ у САД и Европској унији чинити све што могу да не дозволе укидање, чак ни ублажавање антируских санкција, а да ће трупе NATO ће остати поред руских граница. Упркос томе, изгледи Москве да дође до суштинског побољшавања својих позиција – и на простору бившег СССР и у односима са Западом – „веома су велики“.

Како је Обама разбеснео Русе и шта му је Лавров одговорио читајте ОВДЕ.

 

 

 

 

 

 

ИЗВОР: Факти