Захарченко објавио формирање нове државе – Малорусије – која би наследила Украјину

ЛУГАНСКА РЕПУБЛИКА ТВРДИ ДА О ТОМЕ НИЈЕ НИ КОНСУЛТОВАНА И ДРЖАЋЕ СЕ МИНСКА-2

 

 

Александар Захарченко

 

 

  • Александар ЗАХАРЧЕНКО: „Ситуација је у слепој улици. Украјина се показала као неуспела држава. Кијевски режим није у стању да заустави грађански рат. Зато предлажемо оснивање нове државе Малорусије“
  • Потпредседник владе ДНР Александар ТИМОФЕЈЕВ пред камерама прочитао текст „уставног акта“ о оснивању Малурuсије која би била правни наследник Украјине са Доњецком као главним градом. Имала би буџет, војску и специјалне службе и била федерација чије оснивање би било потврђено на референдуму
  • У саопштењу немачке владе се наводи: „Господин Захарченко нема легитимитет да говори у име тог дела Украјине. Очекујемо да Русија одмах осуди тај корак, да му не укаже ни уважавање ни признање. Решење за конфликт у Украјини и око ње само су преговори. То подразумева реализацију Минских споразума“

 

ПРЕДСЕДНИК Доњецке Републике Александар Захарченко изјавио је да се Украјина нашла у ћорсокаку из којег излаз може бити стварање у прелазном периоду до три године нове државе – Малорусије.

„Ситуација је у слепој улици. Украјина се показала као неуспела држава. Кијевски режим није у стању да заустави грађански рат. Зато предлажемо оснивање нове државе Малорусије“ – рекао је Захарченко.

Нагласио је да би Малорусија зауставила рат у Донбасу, а да би јој за то била потребна подршка и међународне заједнице и ДНР и ЛНР.

Захарченко је предложио да се – ради оснивања Малорусије – сазове уставотворна скупштина, са учешћем представника украјинских области, на којој би био утврђен њен устав.

Прецизирао је да би Малорусија имала ванблоковски статус, али да би се држала курса на зближавање са Русијом и на укључивање у Евроазијску економску унију.

Нагласио је да још није решено ко би био на челу Малорусије, али је у наставку истакао:

“Проглашењу формирања Малорусије присуствовали су представници 19 региона Украјине. Донбас се никада неће вратити у Украјину, али Украјина може ући у састав Малорусије. Малорусија рачуна на целу територију Украјине”.

Потпредседник владе ДНР Александар Тимофејев пред камерама је прочитао текст „уставног акта“ о оснивању Малуросије која би била правни наследник Украјине са Доњецком као главним градом.

Додао је да оснивање Малуросије на истоку Украјине не противречи Минским споразумима.

У „уставном акту“ који је прочитао постоје и ове речи:

„Ми, представници бивше Украјине, објављујемо да смо формирали нову државу која ће бити наследница Украјине. Сагласни смо да се нова држава зове Малуросија јер је име ,Украјина’ само себе дискредитовало“.

Према прочитаном акту, Малорусија би имала буџет, војску, специјалне службе.

Малорусија би била федерација чије оснивање би било потврђено на референдуму.

Председник парламента (Народног савета) Луганске Републике – Владимир Дегтјаренко – изјавио је да званичници ЛНР нису учествовали у заседању „представника региона Украјине“ у Доњецку на којем је био проглашен предлог „уставног акта“ о формирању Малорусије.

Открио је да са Луганском није било чак ни консултација поводом Малорусије. Притом је истакао:

„Имамо приличне сумње поводом сврсисходности корака са формирањем Малорусије. Тако нешто је могуће само уз масовно учешће народа. Ми се придржавамо Минских споразума и сматрамо да за њих не постоји алтернатива“.

Реагујући на Захарченков наступ, председник Украјине Петар Порошенко је изјавио:

„Пројекат Новоросија је сахрањен. Украјина ће успоставити суверенитет над Донбасом и Кримом“.

Преговарач Украјине у Минску – Јевгениј Марчук – оценио је да изјава о стварању Малорусије блокира преговарачки процес. Додао је да ће у контактној групи бити размотрена и „изјава о формирању Малорусије“.

Огласила се и немачка дипломатија која је – сасвим очекивано – оценила да је „предлог руководства самопроглашене ДНР о оснивању Малорусије апсолутно неприхватљив“.

У саопштењу немачке владе се наводи: „Господин Захарченко нема легитимитет да говори у име тог дела Украјине. Очекујемо да Русија одмах осуди тај корак, да му не укаже ни уважавање ни признање. Решење за конфликт у Украјини и око ње само су преговори. То подразумева реализацију Минских споразума“.

 

 

 

ИЗВОР: Факти