“ЗА ДОМ СПРЕМНИ” Хиљаде Хрвата на скупу подршке телевизији чији је водитељ увредио Србе

Више хиљада људи окупило се данас у Загребу на скупу подршке загребачкој локалној телевизији З1 која је кажњена тродневним одузимањем концесије због говора мржње и ширења нетолеранције према Србима.

Протестни скуп организовало је загребачко удружење ратних ветерана и инвалида, а током протеста се неколико пута чуло узвикивање усташког поздрава “За дом спремни”.

Према процени полиције на скупу је било око 5.000 људи, док су организатори проценили да је их било и до 10.000. Учесници скупа су у колони из Савске улице, где већ више од годину дана протестује део ратних ветерана у шатору испред ресорног министарства, у колони дошли до седишта Агенције за електронске медије, која је изрекла казну З1 телевизији.

Разлог за то је била порука водитеља и уредника емисије Марка Јурича Загрепчанима да буду опрезни, јер је на Цветном тргу православна црква у којој столују “четнички викари”.

“Припазите када се шетате Цветним тргом, поготово мајке с децом, да не би који од тих четничких викара истрчао из цркве и у својој манири клања извео свој крвави пир на нашем најлепшем загребачком тргу који би можда требало обележити таблама – пази, оштар четник у близини”, рекао је Јурич у одјави емисије.

На скупу у организацији дела ратних ветерана био је и Марко Јурич који је рекао да су он и поједине његове колеге, попут Велимира Бујанца, такође познатог по националнистичким изјавама, дошли због истине.

“Нисам увредио све Србе у Хрватској већ сам говорио о четницима, о Српској православној цркви, која пева четничке песме”, рекао је Јурич новинарима.

Подршку је дао и потпредседник Сабора Иван Тепеш, из десничарке Хрватске странке права “Анте Старчевић”, која је део владајуће Домољубне коалиције. Он је рекао да је поново на делу “вербални деликт”.

Учесници скупа певали су домољубне песме, али се чуло и узвикивање усташког поздрава “За дом спремни”. Развили су и транспарент 1991. борба за слободу Хрватске, 2016. борба за слободу говора” и “Комунизам-фашизам, СДП-деца комунизма, Стоп четницима у Хрватској”.

Поједини учесници протеста упућивали су погрдне поруке председници Агенције за електронске медије Мирјани Ракић, којој су Јурич и Бујанец, како су јавили поједини портали, у седишту Агенције предали четничку капу.

 

ИЗВОР: Бета