ВУЛИН: Хрватска потонула у лудилу, Србиjа не диже тензиjе

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин изjавио jе данас да подизање споменика Mиру Барешићу, како jе рекао, „озлоглашеном, осуђеном терористи и убици“, говори да jе Хрватска „потонула у лудило“ из кога ниjе у стању да се отргне.

„Рехабилитациjа усташког викара Aлоjзиjа Степница, ослобађање ратног злочинца, подизање споменика терористи говори да Хрватска нема снаге да се отргне од фашизма и да се идеологиjи усташтва на било коjи начин супротстави“, рекао jе Вулин новинарима у Mалом Зворнику.

Док се цео свет бори против терориста и фашизма, у Хрватскоj се дижу споменици терористима и врши рехабилитациjа фашиста, рекао jе Вулин.

Oн jе упитао да ли jе могуће да у време када читав свет улаже све могуће напоре да се бори против исламског и сваког другог тероризма, у Хрватскоj се подижу споменици терористима.

„Да ли би Хрватска држава подигла споменик терористи коjи ниjе убио Србина? Да ли jе то разлог што му дижу споменик? Да ли jе то разлог што Eвропа и читав свет jош увек ћуте на дизање споменика терористи?“, упитао jе Вулин.

Поновивши да „Хрватска тоне у лудило“, Вулин jе оценио да „то више ниjе политика, већ лудило са коjим ће, на првом месту, морати да се избори Хрватска, али свакако и EУ“.

„Хрватска jе чланица EУ, и ако jе дозвољено у jедноj земљи EУ подизати споменик терористима, онда коjе су то вредности за коjе се залаже EУ“, упитао jе Вулин.

Oн jе навео да jе Хрватска jедина земља на свету у коjоj антифашисти мораjу да се криjу од фашиста, у коjоj се дижу споменици терористима, и jедина зенља на свету коjа прославља протеривање 250.000 своjих држављана.

Вулин jе поновио да jе „Хрватска потонула и да тоне у лудило фашизма из ког нема снаге да се отргне“.

 

Tензиjе у региону ниjе подигла Србиjа

 

Вулин jе изjавио да политичке тензиjе у региону нису случаjне и да их ниjе подигла Србиjа.

„Не дижемо ми споменике терористима, не рехабилитуjемо ратне злочинце и фашисте, не ослобађамо ратне злочинце из последњих ратова“, рекао jе Вулин у и нагласио да Србиjа нема ниjедан разлог да се стиди свега што се дешавало у протеклом периоду.

Поводом предстоjећег обележавања годишњице „Oлуjе“, Вулин каже да Србиjа нема разлога да своjу тугу не подели са онима коjи су протерани из Хрватске, прецизираjући да jе „250.000 душа овде дошло бежећи пред камом и jамом“.

Oн jе додао да не треба због туђих злочина да заборављамо нашу муку и бол.

Вулин jе истакао да ће Србиjа своjу муку и бол достоjанствено обележити, да ће се поклонити сенима побиjених, али и да ће поручити да разумемо и да хоћемо да живимо у миру.

„Mи ћемо поручити да Србиjа разуме туђе жртве, али и да се своjих жртава никада неће одрећи, да ће их чувати, да ће чувати успомену на њих, баш да се такво страдање никада не би више поновило“, рекао jе Вулин и нагласио да Србиjа ниjе одговорна за политичке тензиjе у региону и да сви имаjу само jедну замерку – што Србиjа постоjи.

„Сви имаjу само jедну примедбу – што се Србиjа развиjа, што jе све jача, то што jедноставно нису очекивали да ће Србиjа тако брзо напредовати и постати тако важан фактор у региону“, оценио jе Вулин.

 

 

Танјуг