Вучић: Како то да не важи референдум у Каталонији, а Косово може да се отцепи и без референдума?


ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОЧЕКИВАНО ПОДРЖАО ТЕРИТОРИЈАЛНУ ЦЕЛОВИТОСТ ШПАНИЈЕ

 

  • Александар ВУЧИЋ је после разговор са грчким председником Прокописом Павлопулосом рекао и да Срби могу да забораве на политику истих правила и аршина, јер оно што важи за друге за Србију не важи
  • ФАКТИ: Било би добро да председник Србије Александар Вучић питање из наслова бар једном постави својој вољеној Ангели Меркел, Доналду Трампу са којим се четири пута руковао или барем Мајку Пенсу који га је продужено испраћао из Беле куће. Можда он мисли да Србија треба да се помири са тим да за њу не важе правила која важе за све друге. И важиће док год се они који је представљају савијају до земље пред Меркеловом, Пенсом, Јункером и осталима који за Србију имају посебна правила

 

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је одлука Европске комисије да прогласи референдум о независности Каталоније нелегалним „најбољи пример двоструких аршина и лицемерја европске политике“, додавши да је ситуација сада озбиљна јер је „мечка закуцала на њихова врата“.

Вучић је рекао да Србија подржава територијални интегритет и целовитост Шпаније, као што је Мадрид чврсто стајао уз Београд, али је упитао: како то да не важи референдум у Каталонији, а независност Косова може да се прогласи и без референдума.

„Питање сваког Србина је веома просто: Како сте прогласили легалним отцепљење Косова и без референдума, рушећи међународно право и тековине европске политике на којој је заснована ЕУ“, казао је председник Србије на конференцији за новинаре после састанка с председником Грчке.

Вучић је рекао да Срби могу да забораве на политику истих правила и аршина, јер оно што важи за друге за Србију не важи.

„Када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер не припада ЕУ, многе светске силе су се играле са судбинама држава. Данас им није до игре, пошто је мечка закуцала на њихова врата”, рекао је Вучић.

Он је данас поновио да ће се јавности обратити поводом испоруке руских ловачких авиона МиГ 29 тек када буду стигли у Србију.

„Обратићу се када то нешто што смо добили и нешто што смо платили дође у нашу земљу и припада српском ратном ваздухопловству“, одговорио је Вучић на питање новинара после разговора са грчким председником Прокописом Павлопулосом.

Он је додао да је Србија купила и хеликоптере од Немаца и Француза, као и два руска хеликоптера, и да „полако оснажује своје ваздухопловство“.

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је у суботу да очекује да ће авиони МиГ-29 из Русије 20. октобра бити на прослави Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Неки медији су јавили да се очекује да два авиона данас стигну на војни аеродром у Батајници, код Београда.

 

ИЗВОР: Бета, Факти