Вучић: Имамо информације да ће бити нереда у Српској

Београд — Премијер Александар Вучић је рекао да обавештајне службе имају информације да је могуће да дође до немира током најављених протеста у Републици Српској.

И опозиција и власт су најавили митинге у Бањалуци за 14. мај, а Вучић је рекао Влада Србије апелује на све политичке актере да сачувају мир.

“Мир и стабилност су услови без којих Србија не може напред. Зато сам разговарао са Милорадом Додиком, Младеном Иванићем и Младеном Босићем изразио забринутост због тих информација”, рекао је Вучић.

Како је рекао, постоје информације да би могло да дође до немира у Бањалуци и зато Србија “моли све политичке актере у Републици Српској” да све прође у миру.

“Да не дође до немира, да сви путеви буду добро обезбеђени. Не знам како ће се сачувати мир тамо где се нађу две групе аутобуса, али молим све да са пуном одговорношћу сагледају будућност Републике Српске”, рекао је Вучић.

Српски премијер је навео да би немири били проблем и за РС, али и за БиХ и саму Србију.

“Будућност и опстанак Републике Српске би били доведени у питање било каквим сукобима или физичким обрачунима, а Србија би била доведена у незавидан положај”, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да информације о могућим нередима “нису драматични, али јесу упозоравајуће”. Како је рекао, информације су стигле из српских обавештајних служби и оне указују на могућност да дође до већег кршења реда и мира и угрожавања безбедности људи у Републици Српској.

Како је рекао, његове апеле Додик, Иванић и Босић “добро разумеју”.

“Само их молимо да се сачува мир у Републици Српској, јер нам не треба било какав српско-српски сукоб. Једна туча, после тога нико не може ништа да сачува”, рекао је Вучић.
 

ИЗВОР: Б92