Време је да Београд једном заувек каже: «Збогом Бриселу. Ниси нам потребан!»

Данијел Игрец, члан УО Заветника

 

 

У протеклих 48 сати из Брисела је стигла вест да су Загреб и Софија залупили Србији врата ЕУ и спречили отварање Поглавља 26 о култури и образовању. Своје противљење Бугарска и Хрватска образложиле су лошим положајем њихових националних мањина у Републици Србији.

 

 

srbija-i-eu

 

 

Сувишно је говорити о чињеници да је Србија једна од ретких европских држава која је у потпуности применила све међународне и регионалне конвенције о људским и мањинским правима и националним мањинама на свом територију пружила заштиту на којој би јој позавиделе и многе државе из реда «старих демократија».

Вето Бугарске и Хрватске говори нам нешто друго. Оно нам разобличава суштинску природу посрнуле творевине зване Европска унија. ЕУ је пропали политички пројекат. Неспособна да се отргне из спољнополитичке орбите Вашингтона ЕУ је осуђена на пропаст.

После Брегзита Брисел више није у стању да прихвата нове државе чланице. Бирократска номенклатура у ЕУ искориштава преговарачки процес са преосталим државама кандидатима како би до краја исцрпела све њихове природне и друштвене ресурсе, без намере да их икада прими у своје чланство. Коме ће после тога још требати економски и политички до краја руинирана Србија, Македонија, БиХ, Црна Гора.

Вето Софије и Загреба је заправо вето Лондона и Берлина. ЕУ не треба Србија која је руски савезник. ЕУ је потребна Србија која ће бити спремна да за њихово ништа да своје све.

Срећом па Београд сада има више него конкретну алтернативу. Русија је у последњих месец дана кренула у озбиљну геополитичку офанзиву на Балкану.

Планови попут безбедносне четворке Б-4, преговора о слободној трговини са ЕЕУ, војно-техничким споразума Београда и Москве више су него довољни да Београд једном заувек каже: «Збогом Бриселу. Ниси нам потребан!»

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗВОР: srb.news-front.info