ВРАТИТЕ СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА!

Бошко Обрадовић

 

 

У недавном истраживању које је за Двери урадила агенција за истраживање ”Нинамедиа” из Новог Сада, преко 70% испитаника било је за враћање обавезног служења војног рока.

Посебно је занимљиво што ову идеју масовно подржавају млади људи. Тражимо да се омогући редовно служење војног рока и да тако почнемо да враћамо углед, који су наши преци као војници стекли и тако достојанствено носили.

Српска Војска није више оно што је била. Смањена је борбена готовост и одбрамбена моћ државе. Имамо застарело војно наоружање и мали број војника. Наше касарне су празне. Гранични појасеви државе су ненасељени и напуштени. Читави градови остали су без војске. Готово је немогуће више видети војника на улици. Бројне монтиране афере урушиле су углед војног позива. Велики број измишљених оптужби деградирао је војничку част српског војника. Млади мушкарци више не служе редован војни рок и остају без икакве војне обуке. У најважнијој фази пунолетства и сазревања младићи прескачу једну од најважнијих школа живота – војничку.

Геополитичко време је изнова турбулентно у читавој Европи и свету, а самим тим посебно и на Балкану. Могућност избијања локалних, регионалних и ширих ратних сукоба прети на сваком кораку.

Све су ово разлози зашто нам је хитно потребан повратак редовног служења војног рока. Али, има још један и пресудан разлог зашто ово тражимо: да би мушкарци поново постали мушкарци, да мушкарци не би били млитавци већ мушкарци. Нема дефинитивног одрастања без служења војног рока. Нема здравих стилова живота без редовног телесног вежбања.

Нема здравих стилова живота без редовног телесног вежбања. Нема самоодбрамбене моћи једне државе без војне обуке и респектабилне војне силе.

Нећемо феминизиране мушкарце, нити хомосексуализацију мушке популације. Хоћемо младе људе који устају рано ујутру, умивају се хладном водом, раде вежбе напољу,иду на обуку, упознају своје вршњаке и сународнике из свих крајева земље, друже се и склапају пријатељства за цео живот. Хоћемо да негујемо родољубље, патриотизам, дружељубивост и заједницу. Хоћемо да нашу младост научимо најважнијим животним врлинама: верности, оданости, храбрости и пожртвованости!

Зато у име Српског покрета Двери тражим повратак редовног служења војног рока за све пунолетне и телесно способне мушкарце, који не би био дужи од шест месеци, од којих би најмање три месеца била војна обука, а других три месеца могу се искористити за војна вежбања и друштвено-корисни рад на испомоћи локалним самоуправама и државним инфраструктурним и другим пројектима.

Све анкете показују да повратак редовног служења војног рока подржава апсолутна већина грађана Србије. У недавном истраживању које је за Двери урадила агенција за истраживање ”Нинамедиа” из Новог Сада, преко 70% испитаника било је за враћање обавезног служења војног рока. Посебно је занимљиво што ову идеју масовно подржавају млади људи, који се чак добровољно пријављују да служе војни рок.

Као што каже песма: „Кад ме виде очи шире – жене воле официреˮ. Хоћемо да будемо војници и прави мушкарци. Хоћемо да будемо спремни да бранимо своје жене и децу, своје родитеље и родбину, своје комшије и пријатеље ако то буде било потребно. Хоћемо да служимо отаџбини, народу и држави! То је наше право и обавеза!

Тражимо да се омогући редовно служење војног рока и да тако почнемо да враћамо углед, који су наши преци као војници стекли и тако достојанствено носили.

 

 

(Аутор је Председник Српског покрета Двери)

 

 

ИЗВОР: СРБИН.ИНФО