ВОЈВОЂАНСКА НАМЕШТАЉКА: Пајтићев човек штампа покрајинске изборне листиће!

Нови Сад – Посао штампања изборних листића за покрајинске изборе поверен је фирми “Стyлос доо” из Новог Сада без објављивања јавног позива за подношење понуда.

Два дана после расписивања покрајинских избора, 24. марта 2016. године, Скупштина АП Војводине објавила је на сајту јавних набавки обавештење о покретању преговарачког поступка без објављивања позива за подношење понуда за штампање покрајинских изборних листића.

Због кратког рока од дана расписивања избора до дана одржавања избора, Скупштина АП Војводине послала је позив за подношење понуда на адресе три фирме: “Сајнос доо” из Новог Сада, “Стyлос доо” из Новог Сада и “Футура доо” из Петроварадина.

 

војводина

 

Покрајинска изборна комисија доставила је Телепромптеру одлуку којом се посао штампања изборних листића за покрајинске изборе додељује приватној издавачкој кући “Стyлос доо” из Новог Сада, а тај посао коштаће пореске обвезнике 28.998.282,92 динара без ПДВ-а.

 

војводина 2

 

Иста фирма штампала је изборне листиће за покрајинске изборе 2012. године.

Према речима извора Телепромптера, договор да “Стyлос доо” добије посао штампања изборних листића без јавног позива постигнут је и пре званичног расписивања покрајинских избора.

Велику сумњу у регуларност тендера изазива чињеница да “Стyлос доо” нема штампарију!

Фирма “Стyлос доо” штампаће покрајинске изборне листиће преко приватизоване штампарије “АМБ Графика” из Новог Сада.

Фирму “АМБ Графика”, некада државно предузеће, приватизовала је фирма “Стyлос доо”. Иако је “Стyлос доо” власник фирме која има штампарију, “Стyлос доо” нема штампарију у директном власништву.

Због чега штампарија “АМБ Графика” није директно контактирана да достави понуду? Према подацима Народне банке Србије, приватизована фирма “АМБ Графика” у блокади је била скоро шет месеци, односно 164 дана.

 

Интервали блокаде рачуна посебно су интересантни. Рачун “АМБ Графике” био је блокиран од 21. новембра 2015. до 11. марта 2016. године – укупно 120 дана.

Међутим, посебно је интересантно што је блокада од 120 дана прекинута непосредно пре расписивања покрајинских избора 22. марта.

Рачун “АМБ Графике” био је кратко у блокади још од 4. до 6. априла и рачун је сада одблокиран.

“АМБ Графика” није могла директно да учествује у преговорима око штампања изборних листића због блокаде рачуна. Зато је посао штампања, како каже наш извор, намештен издавачкој кући “Стyлос доо”, иако та фирма нема штампарију у директном власништву.

Рачун фирма “Стyлос доо” био је у блокади укупно два дана – од 1. до 2. фебруара и од 22. фебруара до 23. фебруара 2016. године.

С друге стране, банковни рачуни друге две фирме које су послале понуде, “Сајнос доо” и “Футура доо”, никада нису биле у блокади и регистроване су за обављање штампарске делатности, док је фирма “Стyлос доо” регистрована за “трговину на велико и мало канцеларијским машинама и опремом”.

Према сазнањима Телепромптера, већи део радника напустио је фирму “АМБ Графика” због неисплаћених зарада. Радници за Телепромптер кажу да ни дан данас не примају плате, а неки плату нису примили годину дана!

– Фирме су често у блокади и у тоталном распаду. Већина запослених их је напустила. Те две фирме штампале су листиће и претходне године, али су тада биле у много бољем положају. Један колега није примио плату 12 месеци, док газда “Стyлоса” Бошко Блажић има огроман возни парке, на пример. Инспекција никада не долази у “Графику” и “Стyлос”, каже саговорник Телепромптера.

Власник фирме “Стyлос доо” Бошко Блажић имао је раније блиске политичке везе са Демократском странком Србије и бившим министром привреде Предрагом Бубалом, који је ухапшен 2013. године због малверзација у вези са приватизацијом Луке Београд.

Како каже извор Телепромптера, Блажић је тренутно у блиским политичким везама са тренутним војвођанским естаблишментом и преко тих веза додељен му је посао штампања покрајинских изборних листића.

 

 

ИЗВОР: Телепромптер