ВЛАСТ У САД ПРИПАДА ОЛИГАРСИМА

Zoran Milošević

           Зоран Милошевић

 

Савремена западна штампа констатује да САД више нису демократска држава. Медији су се просто утркивали да анализирају ова сазнање, а наслови речито говоре: „У САД констатовали смрт демократије“, „Олигархија дефинитивно потчинила САД“, „Власт у САД је узурпирана“, „САД су се претвориле у олигархију“, „Криминална држава Америка“, „Како су САД постале олигархијске“, „Демократија побегла из САД“ итд.
Тим поводом амерички лист NewYorkTimes се у форми редакцијског чланка (под насловом „САД се преобратиле у олигархију“), а у прилично драматичном тону обратио читаоцима. Редакција констатује да се власт отуђила од народа и да ради искључиво у интересима финасијских елита и власника Транснационалних корпорација (ТНК). О чему се, дакле, ради?
Истраживачи са Принстонског универзитета дошли су до закључка да су САД у потпуности потпале под власт олигарха, односно, да је власт узурпирана, што значи да је воља народа остала у прошлости у виду идеала створених од отаца-оснивача државе. Истражујући државне програме, политичке моделе и изборни систем, јасно су видели да су све стратегије разрађене и усвојене у интересу финансијских елита САД, а не у интересу народа, при чему се «тенденција удовољавања жељама корпорација, трговачко-производних организација и професионалних асоцијација незаустављиво расте».

НУЛТИ УТИЦАЈ БИРАЧА НА ПОЛИТИКУ САД

 

Олигархија има пресудни утицај на политику владе, док сви они атрибути демократије – избори, слобода медија, слобода удруживања итд. нема никакав утицај на одлуке владе. Другим речима, експерти поменутог универзитета су закључили да се ради о нултом утицају просечног Американца на политику владе, па су констатовали да у САД постоји само илузија демократије.
Но, истраживачи са Принстона нису једини који су дошли до оваквог закључка. «Одсуство демократије у најдемократичнијој држави света» запазили су и други истраживачи, попут Дениса Гилберта, Вилијама Томпсона и Леонарда Биглија који су у властитим истраживањима дошли до закључка да се учешће људи и политичком животу умањило до нултог значаја. Такође, ова тројица Американаца су први истраживачи у овој држави који су користили термин «олигархија» за прецизирање коме припада утицај на власт у САД.
И истраживања америчког «Галупа» показују да се са актуелном ситуацијом по питању функционисања система грађани не слажу. Јавно мњење не одобрава одлуке Обаме, посебно је то уочљиво у области имиграције, политике силе, здравственог осигурања, коришћења беспилотних летелица, политике снижавања незапослености итд. Но, најважније је да су просечни Американци убеђени да их Бела кућа не чује било шта да говоре. Но, најкритичнија је питању власти у САД била је Јекатерина Иванова, која је за портал maxpark.com анализирала ситуацију у овој држави, при чему је закључила: „У САД нема демократије. Сва власт припада олигарсима – гангстерима!“

 

СВА ВЛАСТ У САД ПРИПАДА ОЛИГАРСИМА – ГАНГСТЕРИМА

 

«Политички систем САД је двопартијски, веома је елитистички, затворен, потпуно неповезан са интересима реалних гласача», истиче за руски портал «правда.ру», политиколог Владимир Шаповалов, директор Института политикологије, права и социјалног развоја Државног универзитета Шолохова. У овом систему нема случајности. Обама, на пример, дуго се обучавао за председничку функцију. Иза ове две партије стоје велике транснационалне корпорације и финансијска олигархија. Иста олигархија контролише и медије, тако да су опште карактеристике власти САД олигархијске.
Раније су у САД били јаки синдикати, који су имали значајну улогу у политичком животу САД, при чему мишљење средње класе су слушали републиканци. Данас синдикати више нису јаки, јер се догодио процес деиндустријализације САД. Умрли су јаки индустријски центри, попут Чикага. Индустрија фабрике и капитал износи у земље трећег света и Азију, где постоји јефтина радна снага. Зато су синдикати, као основа Демократске партије, нестали, при чему су њихову улогу преузеле различите етничке сексуалне мањине. Интересе средње класе у САД тренутно не штити ни једна партија.
Иначе у САД појам «олигархија» није јавно коришћен, а појавио се у политичком говору са појавом актуелних проблема.

 

У ОВОМ СИСТЕМУ ПРОСЕЧАН ГРАЂАНИН УВЕК ЈЕ ГУБИТНИК

 

Амерички професор Бенџамин Пејџ са Северозападног универзитета, један од истраживача америчког политичког система, за портал Infowars, говори да он није користио термин олигархија у истраживању, али да је јасно да Американци са високим зарадама имају већи утицај од оних са малим примањима. Управо, просечни Американци у овом систему увек губе. Такође, истраживачи нису успели да утврде ко заиста влада Америком, да ли 0,1 власника капитала (олигархије), односно неки већи проценат – то се поуздано не зна. Према његовом сазнању „у САД постоји слобода штампе, закони, одржавају се редовни политички избори, иако се амерички изборни систем разликује од већине других, пре свега односом према олигархији. САД су мање демократска земља од већине држава Западне Европе, али су демократичније од неких других држава“.
Поменути Пејџ, заједно са Мартином Гиленсом је анализирао и политичке иницијативе у САД и том приликом су дошли до закључка да су политичке одлуке доношене независно од воље бирача, наводи портал zerohedge.com. У свету се смењују партије на власти, оснивају нове (СИРИЗА у Грчкој, Подемос у Шпанији итд.), само у Америци више од 100 година осим републиканаца и демократа нико нема шансе да дође на власт. Чињенички, ради се о двопартијском систему у коме бирачи могу да изаберу једног од двојице раније именованих кандидата од стране партија, при чему обојица служе интересима олигархије.