Владимир Соловјов пре 120 година предвидео раскол Москве и Фанара!

Владимир Сергејевич Соловјов (1853 – 1900), руски филозоф, теолог, песник, писац и књижевни критичар, у својим младалачким данима одрекао се Православља зарад нихилизма, али је касније његово неодобравање позитивизма виђено као изражавање ставова у складу са ставовима Православне Цркве.       

Међутим, Соловјов је био екуменистички настројен и родоначелник је екуменистичке идеје о „два плућна крила“ – Православљу и римокатолицизму. Иако пријатељ и повереник  Достојевског, Соловјев је,  супротно од ставова Достојевског, био наклоњен  Римокатоличкој  „цркви“. Залагао се за укидање раскола између Православне и римокатоличке „цркве“ – евентуално, „са етичке и социјалне тачке гледишта“, спајајући све у римокатолицизам.

Делимично разочаран у идеју екуменизма и уједињења хришћана, пред крај живота написао је књигу „Три разговора“, у којој се налази и „Кратка повест о Антихристу“(овде:). У овом делу не само дао је верно скицирао лик Антихриста који, по речима великог грузијског старца оца Лазара Абашидзеа, у потпуности одговара заједничком мишљењу Светих Отаца Цркве, већ је дао и низ прозрења о будућности света.  Предвидео је, наиме, велики успон ислама који ће освојити независну државност и заратити са Западом; наслутио је да ће Јапан, захваљујући својој етици и западној техници, постати светска сила; знао је да ће Јевреји добити независну државу – Израел, баш на територијама данашњим. Када се све то деси, након многобројних потреса, свет ће се ујединити у универзалну државу на чијем ће челу стајати лажни месија и миротворац – антихрист.

Осим ових прозрења о догађајима који ће претходити крају света, у свом делу „Русија и Васељенска Црква“Соловјов је дао и прецизну скицу могућег раскола у Православљу, који се збива пред нашим очима:

„Очигледно, постоје питања о којима би Руска Црква могла и требала преговарати са Мајком Црквом (тј. Цариградом), и ако се ова питања пажљиво избегавају, то је зато што би њихово презицно формулисање завршило неизбежно у формалном расколу. Мржња и љубомора Грка према Русима, на коју ови задњи одговарају с агресивношћу помешаном с презиром, сачињавају фактор који  аутентичне релације између ове две националне Цркве, макар званично биле у јединству једна са другом. Ипак, чак и ово службено јединство виси о једној нити и потребна је сва дипломатија петроградских и цариградских клирика да би се избегло прекидање те танке нити.

Заиста, жеља да се одржи ово притворно јединство није инспирисана хришћанском љубављу, већ страхом од ужасног упозорења, јер у онај дан кад Руска и Грчка Црква раскину једна с другом, цео свет ће схватити да Васељенска Источна Црква није ништа друго до фикција и да на Истоку постоје само изоловане националне Цркве. Ово је реални мотив који нагони нашу (руску) јерархију да примени мере предострожности и усмерености према Грцима, или другим речима, да избегне било какав сукоб са њима.

А што се тиче Цариградске Цркве, која у свом арогантном провинцијализму, прихвата назив „Велике Цркве“ и „Васељенске Цркве“, вероватно би била одушевљена када би се могла ослободити ових северних варвара који су само сметња њиховим панхелинистичким циљевима. Недавно, Цариградска патријаршија је била два пута на дохват руке од анатемисања Руске Цркве и раскол се само избегао из чисто материјалне перспективе“.    

(Наиме, Руско Царство је било на врхунцу моћи, и широко је даривало Фанар и остале православне у Турској.)

Тако је, пре скоро стодвадесет година, садашњост васељенског Православља скицирао Владимир Соловјов.

Закључци до којих се долази пажљивим праћењем грчких сајтова и медија, потврђују речи Владимира Соловјова, – да се Грцима, заправо, свиђа фанарски папизам. Њихова национална гордељивост и некакав осјећај елитизма су толико нарасли да им се чини да Вартоломеј говори гласом Византије – он обнавља њихову древну моћ и утицај.Чак и кад су критиковали Вартоломејев екуменизам, критски лажесабор, итд, никада ни једном ријечју нису осудили цариградски неопапизам. Ово је само једна сличица која добро илуструје како у свему учествује чак и неки са Свете Горе (вест смо преузели са сајта македонских расколника Бигорског манастира).

Рецимо, антиканонски томос о „аутокефалији“ украјинских расколника калиграфски је исписао светогорски калуђер Лука, најпознатији атонски краснописац, из манастира Ксенофонта, и то са благословом свога игумана. (https://bigorski.org.mk/vesti/svet/jeromonahot-luka-svetogorec-) Запањујуће је да Света Гора ћути пред канонском неправдом у Украјини. Разлог је само један – јерес за коју су оптуживали Словене: етнофилетизам.           

То не значи да сви на Светој  Гори подржавају Фанар, али они који га не подржавају морају да ћуте, јер се плаше последица.                  

Нека Господ благослови да се ова тешка рана на Телу Цркве исцели силом Христовом,  у истини и правди светих канона.

ИЗВОР: “БОРБА ЗА ВЕРУ”