ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ држи НАТО трибине у школама

Матуранти гимназије „Петар II Петровић Његош“ у Даниловграду, који су 24. марта у знак сјећања на жртве НАТО бомбардовања, организовали перформанс у својој школи – након што су били предмет расправе црногорске владе, данас су се као тема појавили и током скупштинске расправе .

Посланица СНП-а, Снежана Јоница, тражила је од министра просвјете Предрага Бошковића, да објасни на основу чега је понашање ученика, 24 марта, окарактерисао као неприлично и зашто је тражио да буду кажњени.

Бошковић је одговорио да су ученици недозвољено користили школску опрему.

Он је уједно оптужио СНП да манипулише дјецом, уз поруку да то никада не би урадили у Влади.

Звук сирене за опасност, бацање папирних авиона на чијим крилима пише „не заборављамо“ и пјесма Боре Ђорђевића „Дјецу ти нећи опростити“ са школског разгласа, 24. марта у знак сјећања на жртве НАТО 99 , за црногорско министрарство просвјете је неприлично и заслужује санкције. За посланицу СНП-а, Снежану Јоницу, непримјерено је овакво размишљање министра просвјете, због чега је данас у парламенту тражила његову одговорност.

“То је било неприлично министарству просвјете, те је неприличним саопштењем, овај догађај назвало неприличним, јер сматра да је неприлично да у граду гдје је пала прва жртва НАТО бомбардовања, дјеца у гимназији, у вријеме када иначе пуштају музику, и пусте пјесму којима поручују онима који су то радили да не могу да опросте што су њихови меци ишли ка нашој дјеци”, казала је Јоница.

Министар просвјете Предраг Бошковић, постављено питање доживио је као политичку пропаганду, и оптужио Јоницу да на тај начин злоупотребљава дјецу.

„То користите на један врло перфидан начин, злоупотребљавајући дјецу за ваше политичке циљеве. Ми то никад нијесмо радили, нити желимо да радимо. Ми само поштујемо закон.“, казао је Бошковић.

„Тужно је да вас Црна Гора слуша, да ви мени кажете да злоупотребљавам дјецу, из клупа владе, која држи НАТО трибине у школама “, одговорила је Јоница.

Министар није одустајао од оптужби. Па прави паралелу између случаја у Даниловграду, и оног који се прошле године десио у школи 25 мај у Тузима, када су ученици албанске националности током наставе славили пласман албанске репрезентације на европско првенство .

„Зашто се нијесте јављали када смо на исти начи кажњавали албанску дјецу у Тузима. Због сличног перформанса. 46 укора су тада подијељена у гимназији у Тузима“, казао је Бошковић.

“Није исто када се у школама скандира другој држави, и када се каже-зашто су твоји меци ишли ка мојој дјеци, о томе сањам и маштам, дјецу не могу да праштам. То никако није исто, једино вама то можда смета, због неких будућих планова или могућих кандидатура за неке функције за које је требало и ову поруку да пошаљете”, одговорила је Јоница.

Иако је министарство просвјете тражило казне за даниловградске матуранте, наставничко вијеће те гимназије одбило је то да уради. Министар каже да и даље остаје при свом ставу, да они заслужују казну.

„Зато што су злоупотријебили школску имовину“, изјавио је Бошковић.

 

 

ИЗВОР: ИН4С