Више од 40 америчких сенатора тражи од Трампа „операцију против Русије у Црном мору“

ТРАЖЕ И ДА САД ДАЉЕ НАОРУЖАВАЈУ УКРАЈИНУ И ПРОШИРЕ ЊЕНЕ „МОГУЋНОСТИ НА МОРУ“

  • Нимало случајно, огласили се и познати амерички јастреб Филип Бридлав, бивши командант снага НАТО у Европи, и бивши заменик генералног секретара НАТО – Американац Александер Вершбоу. Са позивом да се западна војна алијанса спрема за одбијање „муњевитог напада Русије на Европу“  

______________________________________________________________________________ 

ВИШЕ од 40 америчких сенатора затражило је од Доналда Трампа да изведе мултинационалну операцију против Русије у Црном мору.

Таква операција је – тврде – потребна због обезбеђивања слободне пловидбе, а и у функцији демонстрације подршке  «међународно признатим границама» и билатералним споразумима.

Господа сенатори – као да би САД и НАТО наспрам себе имали  Либију или Ирак – траже од шефа своје државе и да Вашингтон и његови савезници на тај начин „пруже отпор све већим руским апсирацијама на туђи суверенитет“.

Сенатори траже и да НАТО  „повећа своје присуство у Црном мору“ и позивају „европске савезнике“ да не дозвољавају руским војним бродовима да улазе у њихове луке ради узимања горива и попуњавања залиха хране.

Траже такође и да Трамп одобри „јачање војног потенцијала Украјине“, нарочито на плану „ширења њених могућности на мору“.

Сенат САД има сто чланова, а иза свега овога је стао њих 41.

Овакав притисак на Трампа уследио је након што је секретар украјинског Савета за националну безбедност, Александар Турчинов, најавио нови пролазак украјинских војних бродова кроз керченски мореуз и након што је шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, упозорио да украјински председник Петар Порошенко за крај децвембра спрема провокацију на граници са Русијом.

                              Филип Бридлав

 

`Коцкица` у истом мозаику је и изјава неименованог `високог представника Беле куће` да Русија крши Споразум о ракетама средњег и малог домета и да је то „претња Сједињеним Државама, Европи и целом свету“.

Нимало случајно, огласио се и познати амерички јастреб Филип Бридлав, бивши командант снага НАТО у Европи, са позивом да се западна војна алијанса спрема за одбијање „муњевитог напада Русије на Европу“.

Овом `гарду` се придружио и бивши заменик генералног секретара НАТО – Американац Александер Вершбоу.

Њих двојица су потписала документ  под насловом „Стално обуздавање: јачање војног присуства САД у северној и централној Европи“.

У самом документу предлажу, поред осталог, да Пољска постане центар за брзо пребацивање војника и ратне технике према западним границама Русије, а да авио-база Мирославец постане стална база за приправност према Русији.

Предлог двојца Бридлав-Вершбоу је и да САД стално држе у лукама Данске бродове који ће патролирати Балтичким морем. А посебно су упозорили да без тих и још неких других мера „Русија може брзо разбити снаге НАТО у Европи пре него што стигну појачања из САД“.

 

ИЗВОР: Факти