Велимир Гајић: Да ли је ћутање увек корисно или Вучић, Брбнабић и СПЦ

  • Поједини новинари који „прате“ Српску православну цркву помињу протестно писмо једног епископа у коме је, наводно, написао оштре речи на рачун понашања оних архијереја који се нису противили постављању хомосексуалке на чело владе Србије, већ су то, малтене, поздравили у име Цркве

 

 

Престолонаследник, патријарх и Ана Брнабић (Извор: Фејсбук)

 

Народна мудрост казује да је ћутање – злато! Живот, ипак, казује да, с времена на време, треба понешто и казати!

Не знам чиме се руководе наше владике у ситуацијама када њихова реч треба да се чује. Част изузецима! Тако је на Видовдан умировљени епископ захумско-херцеговачки на Газиместану поменуо пошаст која се шири Србијом и то захваљујући политичкој (олош) елити која смерно и беспоговорно извршава задатке који им стижу са западнијех страна ради преумљења народа. Епископ, међутим, није казао ни једну реч о подршци коју изрекоше јавно неке друге владике првој особи после господара Вучића. Да мало појасним!

Када је ономад оно немачко гласило (Blic) наставило хајку која је одавно започелa против Српске православне цркве, у епизоди поводом избора будућег председника владе, огласио се онај епископ (који је задужен само да у време Сабора каже шта се збива на седницама али је себи продужио тај мандат) саопштењем Порука Уредништву Блица: Јефтино сте се продали! Почетак саопштења гласи: „Кампања, у којој нема ни промила истине, траје већ неколико дана. Учешћа у прљавој измишљотини нису поштеђени ни Његова Светост Патријарх ни премијер Вучић“. Епископ није схватио перфидну игру чији је циљ много далекосежнији па је нервозно реаговао. (Или је намерно заборавио да је најпре требало да реагује и на обраћање господара Вучића када је отоич посетио Патријаршију и повишеним тоном поменуо досијеа, затраживши заборав на прошлост, Косовски мит, и препоручио окретање светлој будућности!)

 

Блиц на дан Светог Василија Острошког

Таблоид са немачким именом је најпре устврдио да Српска православна црква не жели Ану Брнабић (декларисану хомосексуалку) за председницу владе Србије. Потом је епископ портпарол реаговао поменутим саопштењем у коме је, осим осталог, наглашено: „Црква никога не осуђује. Осуђује само грех, само зло, а човека жали“. На тај начин Српска православна црква је злоупотребљена у политикантске играрије. А онда је господар Вучић дао мандат Ани Брнабић да састави владу. Црква се није огласила! Додуше, митрополит загребачко-љубљански казао је да Српска православна црква нема ништа против хомосексуалке на месту председника владе Србије. Узгред, огласио се бивши муфтија тврдим речима.

Није познато да ли је неко телефонирао у Патријаршију, али је виђено да је патријарх српски био у Народној скупштини при полагању заклетве новог председника Србије. Комплетан Синод био је на вечери коју је организовао у Палати Србија на Новом Београду нови господар Србије. Том приликом настале су и бројне фотографије од којих је неколико објавио недељник „Vreme“. Тако је уз фотографију на којој се виде епископ далматински, супруга господара Вучића, он лично и епископ ваљевски, била легенда: „… sa patrijarhom Irinejem i vladikom Amfilohijem…“ Патријаршија ни на ову провокацију није реаговала мада је требало да то учини на начин како је то урађено у случају „Blica“.

 

 

Владика Порфирије и министарка Ана Брнабић, Фото: АЛО!

Према скорашњим незваничним информацијама из Патријаршије, у њој се догађа мала драма. Поједини новинари који „прате“ Српску православну цркву помињу протестно писмо једног епископа у коме је, наводно, написао оштре речи на рачун понашања оних архијереја који се нису противили постављању хомосексуалке на чело владе Србије, већ су то, малтене, поздравили у име Цркве. Нажалост, о имену пошиљаоца и садржају писма из Патријаршије нема ни гласа. Вероватно је то потврда старе праксе да је ћутање – злато! Или је још једном неко позвао телефоном Патријаршију?

 

 

 

ИЗВОР: Стање ствари