ВЕЛИКА УЈДУРМА ПРОТИВ СРБИЈЕ

У овим околностима нико из власти 11. јула не треба да иде у Поточаре, а Влада Србије треба да позове Русију у помоћ кад се на Савету безбедности нађе резолуција о Сребреници, истиче у разговору за „Вести“ председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић.

 

– Влада Србије, којој је чланство у ЕУ стратешки циљ, то жели да избегне?

 

– Западу неће бити мило, али ћемо тиме манифестовати властите ставове и интересе. Нико не спори да се у Сребреници десио злочин, али тамо су се десила два злочина. Злочин који су извршили Срби над муслиманима је освета за злочине који су извршени над Србима 1942., 1992. и 1993. Имамо списак са 3.585 српских жртава, цивила. На делу је велика ујдурма против Србије.

 

– Зашто Србији смета резолуција ако је и српска скупштина усвојила Декларацију о Сребреници и ако већ постоји пресуда из Хага којом је тај злочин оквалификован као геноцид?

 

– Међународној заједници треба верификација од СБ УН и та верификција је политичка. Покушава се да на симболичном нивоу Срби понесу штафету „геноцидног народа“ која ће им остати у поседу док се не нађе неко „гори“ да је преузме. Не можемо имати на једном месту само једне жртве за које је Трибунал изрекао више од 1.000 година затвора, а још треба додатно и да се изгласа резолуција на светском нивоу. За једне жртве се прави резолуција у СБ, а друге се и не помињу, док Трибунал ослобађа Орића! То су срамотни аршини.

Оптужба и одговор

– Андреја Младеновић вас је оптужио за „диктатуру и анархију“ у странци?

 

– Када сам то прочитала, помислила сам да говори о Вучићу.

 

– Неочекивана хапшења Орића и Харадинаја су део манипулативне игре око Србије?

 

– Та хапшења имају за циљ да покажу како ето Запад хоће да реагује на наше оптужнице, али да смо ми ти који нисмо направили довољно образложене доказе против Орића и Харадинаја. Њих ће ухапсити, али ће их такође и ослободити. Ово је велика игра, да би можда чак и олакшало овој власти да иде даље у издаји – да каже да, ето, Запад није против нас.

О Коштуници

– Поштујем га, сматрам да је велики државник и да је много доброг урадио и за српску државу и за ДСС. Погодио ме јако његов излазак из странке. Очекивала сам од њега помоћ, а не да ме напусти. Али не судим о људима по једном поступку, него по целокупном деловању.

 

– Да ли је ДСС отворена за његов евентуални повратак? 

 

– Наравно.

 

– Чак и на позицију председника странке?

 

– На позицију лидера се долази кроз страначке изборе.

 

– Другосрбијанци страхују да увек новим захтевима Запад подиже популарност крајње деснице, где сврставају и ДСС.

 

– Вучић сада спроводи политику ЛДП, и то у пуном капацитету, тако да другосрбијанци могу да буду потпуно мирни. А та прича о крајњој десници је глупа и непоштена. Бесмислено је данас правити поделу на левицу и десницу. СПС и Вулин су левица?! Са Законом о раду који наше раднике претвара у кметове! Више волим да говорим о глобалистима и патриотама. Ми спадамо у патриоте антиглобалисте и једина смо права опозиција режиму.

О Русији

– Морамо више да се окренемо Русији. Она нас никад није бомбардовала, никада није тражила део територије. Русија нам је економски и велики савезник на политичкој арени, и у Савету безбедности и у другим светским форумима.

 

– Шта нам доноси Ангела Меркел?

 

– Дебели штап којим ће да нас измлати и мршаву шаргарепу којом ће да нас мами у ЕУ. Немци су политички искрени, нису нас замајавали причом „све ће бити у реду, само нам дајте још ово“. Увек су говорили о правно обавезујућем споразуму Београда и Приштине, што је друго име за признавање Косова.

 

 

ИЗВОР: Вести онлајн