ВАГАЊЕ ПО СРБИЈИ: ДРЖАВНИ ЖИГОВИ У РУКАМА ПРИВАТНИХ СЕРВИСЕРА, ПРОИЗВОЂАЧА И УВОЗНИКА МЕРИЛА

Редакција је добила писмо које је упутило неколико стручних лица из Дирекције за мере и драгоцене метале, у коме разоткривају како је политичка врхушка у Србији ставила своју нестручну руку на Завод за мере и драгоцене метале, и ко данас управља и ко профитира од метрологије. Објављујемо њихово писмо без скраћења.

„Треба имати на уму да је још давне 1873. године Краљевина Србија донела први Закон о мерама, док је Кнежевина Србија била потписник Метарске конвенције још 1879. године и да метрологија у Србији има веома дугу и богату традицију што свакако представља симбол државности сваке модерне државе.
После петооктобарских промена, на руководеће место Завода за мере и драгоцене метале долази кадар Либерала Душана Михајловића, асистент Рударско-Геолошког факултета, Драган Милошевић.
За време његове „владавине”, својски је уназађена и упропашћена метрологија у Србији, јер тај човек није презао ни од чега, а све зарад личне користи. Симптоматично је да је он у тадашњи Завод крочио у ућебаном џемперићу, а данас је власник куће у Новом Саду и фирме која се бави метрологијом из области запремине, са опремом вредном преко 300.000 евра!
Његова је заслуга што је Завод спао са коња на магарца, тј. постао Дирекција за мере и драгоцене метале (као да је Дирекција за путеве!). Срећом, запослени у Дирекцији (који су увидели његове криминалне радње и нису се плашили последица) су се организовали у синдикат, и 2008. године га пријавили Републичком одбору за сукоб интереса, после чије реакције је и смењен од стране Владе.
Нажалост, то није крај пропадања и урушавања метрологије у Србији, јер је на Дирекцију одавно ставио шапу Млађан Динкић, па је Дирекција редовно била у саставу Министарства којим је он руководио, без обзира како су се министарства и државе мењале (СРЈ, СЦГ, РС)!
На места помоћника директора доводи кадрове Г17, који нису ни у пролазу чули за науку о мерењу, Бориса Лаштра, дипл. физ. и Луцију Дујовић, дипломираног правника (било би добро да неко објасни везу између права и метрологије).
Због госпођице Дујовић је чак морала бити измењена и систематизација радних места, јер ни по звању ни по годинама стажа, она није могла бити постављена на место помоћника директора Сектора за контролу и надзор!
На место главног директора постављена је мр Вида Живковић, дипл. физ. кадар ДС, тако да се Акредитационом телу Србије посрећило што није више тамо! Задатак Динкићевог руководства је био доношење новог Закона о метрологији, јер је државне послове оверавања мерила требало поверити приватним субјектима и на тај начин оштетити буџет Републике Србије за приближно три милиона евра годишње! Тај задатак је беспрекорно обављен, јер тренутно ради више од 75 тела овлашћених за послове оверавања мерила и државни буџет је сваке године ускраћен за 3.000.000 евра!
Ту није крај, јер треба ући у суштину, па се поставља питање – ко су данас овлашћени привредни субјекти, односно носиоци поверених државних послова који им доносе лепу зараду, а сваке године оштећују буџет Републике Србије?
Одговор је поприлично невероватан – то су назови сервисери, произвођачи и увозници мерила у Србији који су за време владавине поменутог Драгана Милошевића, шуровали (читај: корумпирали) део запослених Завода за мере и драгоцене метале задужених да оверавају мерила!
Садашње руководство заједно са ресорним Министарством (помоћница министра Јелена Поповић, десна рука Млађана Динкића) чини још гору ствар – овлашћује те назови сервисере, произвођаче и увознике мерила (част изузецима) и даје им државне жигове у руке!
Можете само замислити какав хаос и самовоља сада влада при оверавању мерила у Србији – муљатори и сецикесе раде шта год пожеле! Ни то није крај, јер је смењен је начелник Одељења за метролошки надзор (да не би имао увид у криминал), а надзор над овлашћеним привредним субјектима је преузео човек који нема никакво искуство у раду са њима, нити има искуство у области метрологије!
На овај начин руководство оставља практично без правог надзора сва та овлашћена тела која раде шта год пожеле – нарочито у случајевима где су ти привредни субјекти (као директна заинересована страна) сервисирали, произвели или увезли мерило које потом сами оверавају државним жигом, што аутоматски значи да је мерило проверено и тачно?!
Треба ли напомињати да су на овај начин крајњи корисници (власници мерила и сви ми, потрошачи) потпуно незаштићени у држави Србији, јер држава мора да гарантује тачност мерења сваког мерила са државним жигом, била то вага, бензинска станица, електрично бројило, водомер или неко друго!
Рад многих овлашћених субјеката је надзиран, откривене су многобројне њихове злоупотребе, али су укинута само два (они који директору Види Живковић нису по вољи) – сви остали су амнестирани (корупција на делу)!
Велика брука за Републику Србију је то да је Дирекција за мере и драгоцене метале, односно њен Одсек за контролу и надзор Београд, по изричитом наређењу помоћника директора за тај сектор, Луције Дујовић, жигосао без испитивања мерења брзине шест полицијских пресретача (мерила брзине возила у саобраћају) типа Васцар, произвођача Траффиц Сyстем, Велика Британија (о овоме можемо надугачко и нашироко јер је мућка у МУП-у Србије око набавке тих пресретача)!
Такође, Одсек за контролу и надзор Нови Сад је жигосао без испитивања мерења брзине, по изричитом наређењу Луције Дујовић, 25 комада мерила брзине возила у саобраћају (радара) и то 20 ком, типаТЛасер ИИИ, произвођача ТЕЛИX, Нови Сад и 5 ком, типа Фама ЛасерИИИ, произвођачаВидео ХТКфт, Мађарска.
Најпогубнија последица свега наведеног је да се у држави Србији користе мерила (и увезена и домаће производње) која ни под тачком разно не задовољавају прописане норме, а сви то трпимо и плаћамо из сопственог џепа, на пример казне за прекорачење брзине, килограм меса у продавници, огромне рачуне за утрошену струју, воду, грејање итд!
За ове чињенице постоје бројни докази. Смењени начелник Одељења за метролошки надзор, Дејан Ковачевић дипломирани инжењер, још пре смене и хајке против њега, увидео је криминалне радње руководства и против њих поднео кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја и кршења закона, а сада трпи шиканирање и одмазду. Предмет под бројем КТП 855/14 се тренутно налази у Тужилаштву за организовани криминал, а какав ће епилог имати, сазнаћемо ускоро!“

 

ИЗВОР: getosrbija.wordpress.com