УЗБУНА У ЕВРОПИ: Терористи долазе преко Балкана

Полиције и службе безбедности земаља Европске уније су стављене у стање максималне узбуне због претње нових терористичких напада исламских екстремиста.

Они због пораза напуштају Исламску државу у Сирији и Ираку и настоје да “нарочито преко балканских путева” допру до западне Европе са задатком да врше атентате.
То пише италијански лист Република који каже да је “Европска унија блиндирала своје границе” нарочито пошто је на аеродрому у Паризу убијен исламски терориста који је покушао да убије војнике, полицајце и путнике.

Република подвлачи да су све безбедносне снаге ЕУ у стању највеће предострожности, укључујући посебно Италију која се спрема да 25. марта дочека шефове држава или влада ЕУ који се у Риму састају да би обележили 60. годишњицу оснивања Уније.

Због губитка територија, тешких војних пораза и њихових упоришта у Раки и Мосулу пред падом, вође Исламске државе шаљу своје саборце у Западну Европу да би “ударили на Европу изнутра као змија репом”, наводи римски дневник и указује на то да тзв. Калифат Исламске државе шири пропаганду преко интернета с поруком џихадистима: “морате сејати смрт на Западу, убијајте свуд где их нађете”.

Република се позива на обавештајне изворе и каже да је “све више знакова да разбијени делови екстремиста из Ирака и Сирије настоје да се врата у Европу, крећући се нарочито дуж балканских путева где могу да рачунају на старе и нове подршке”.

“Они себе сматрају следбеницима Хиџре, светог одласка Мухамеда из Меке у Медину 622-године, који му је омогућио да побегне од непријатеља и поново окупи своје људе”, наводи се у извештају италијанског дневника.

И, како се додаје, “то су борци који не сматрају да су доживели пораз и верују у верски задатак без зазора, а реч је о ратницима прекаљеним у месецима рата и спремним на све”.

Република додаје да озбиљну бригу и страх задаје и чињеница да су порази Исламске државе дали нову снагу конкурентској исламистичкој мрежи Ал-каида, чији борци сад све жешће делују у Сирији и Либији, а буде се и скривене ћелије Ал-каиде у Европи.

Анализе обавештајних и безбедносних служби показују, закључује римски лист, да екстремисти камиказе не презају да, ако немају ватреног оружја, посегну за ножевима, аутомобилима, камионима с ужасним јединим циљем да убијају.

 

 

 

ИЗВОР: Бета, Б92