УСТАШТВО У ХРВАТСКОЈ Цитат из школске лектире: “Ми смо спремни, поглавниче!”

Лектира за шести разред ученика у Хрватској садржи промовисање усташтва које је приказано не само као нешто потпуно уобичајено и прихватљиво, него и као израз хрватског домољубља, објавио је данас портал Index.hr.

 

усташка лектира

Корице спорне књиге

 

Као пример наводи се реченица из романа Стјепана Томаша под називом “Мој тата спава с анђелима – Мали ратни дневник”, где стоји реченица попут “Ми смо спремни, поглавниче”.

“Сва је треперила од унутрашњег узбуђења кад је чула како Бобо или Јуре виче: Ми смо спремни, поглавниче”, наводи се у књизи коју хрватски шестаци морају обавезно да прочитају.

Та књига је на попису обавезне литературе за шести разред уз “Приче из давнине” Иване Брлић Мажуранић и дела Аугуста Шеное.

Индекс додаје да то није једини споран део те лектире.

Загребачки портал ту наводи да песма о “усташким крвницима” Јури Францетићу и Рафаелу Бобану, који “зову и кличу” поглавнику, спомиње се на неколико места у књизи чије је прво издање објављено 1992. године, као и усташки поздрав “За дом спремни“”.

Томаш, рођен 1947. године, кроз главни лик шири предрасуде о Србима као искључиву истину о ономе што се догађало деведесетих.

Књига на неколико места промовише усташки поклич “За дом спремни”, чак и кроз описе девојчице о томе како су се дечаци из разреда “бусали у мала хрватска прса” пишући усташке слогане у саставу о својој избегличкој судбини.

“Сви су дечаци на почетку састава написали: ЦРОАТИА И ЗА ДОМ СПРЕМНИ! На дну састава још већим словима: УВЕК ЗА ДОМ СПРЕМНИ!”, стоји у књизи.

Из Индекса наводе да су због овога затражили и одговор Министарства науке, образовања и спорта према којим критеријумима је књига с оваквим садржајем завршила на списку обавезне лектире.

 

 

ИЗВОР: Танјуг, Index.hr