Усташе Колинда и Бакир, усташе сви!

Борислав Радовановић

 

 

  • Посматрамо ових дана озбиљну конфронтацију највиших представника ендемичне државе Босне и Херцег Босне са првашима европске „узданице“ Хрватске. Хајде да ову ујдурму још више закомпликујемо!

 

Раније сам више пута писао како хрватска предсједница врло вјешто унутрашње проблеме анулира спољнополитичким активностима. И овога пута интересовање јавности испровоцирала је изјавом како се у БиХ-у из Сирије и Ирака враћа на „хиљаде“ џихадиста, шта угрожава и њену земљу и Западни Балкан.

Према званичним подацима, а какви суштински одговарају и реалним оквирима, из наше земље отишло је више стотина исламистичких екстремиста и прикључило се разним зараћеним фракцијама Сирије и Ирака. Један дио њих већ се вратио у земљу и овде је подвргнут кривичном прогону. Писао сам о томе како је повратак западнобалканских џихадиста амерички пројекат, како се према истима не примјењује адекватно санкционисање, те како институције крајње неадекватно реагују на ову врло опасну појаву.

Но, било да говоримо о одласку или повратку увијек користимо обим мјерљив у стотинама. Било би интересантно дознати из каквих извора хрватска предсједница помиње ред величина у хиљадама. Да не би било какве забуне: писао сам о томе како стотине џихадиста повратника представљају озбиљну пријетњу по безбједност региона, но о хиљдама нисам ни помишљао обзиром на многоструко увећану опасност са каквом се још увијек реално нисмо суочили.

Уколико се предсједница једне „суверене и независне “ државе позива на изворе из таблоида и спорне извјештаје државне полиције (СИПА), које, узгред речено, министар безбједности Мектић назива кривотворинама, морамо озбиљно забринути се за будућност Хрватске. Са друге стране, министар Драган Мектић тврди да Хрватска намјерно настоји уништити предстојећу туристичку сезону у БиХ-и, шта нас укупно наводи на помисао да је започео некакав политички ријалити шоу типа „Парови“ или „Фарма“.

Да би започети шоу добио на гледаности побринуо се бошњачки члан Предсједништва БиХ-е Бакир Изетбеговић. Он је оштро упозорио госпођу Грабар Китаровић да се мало више позабави проблемима сопствене државе. Очигледно је ту алудирао на појаву ширења неоусташтва и неонацизма.

Сад, колико је управо Бакир Изетбеговић позван да билокога прозива за усташтво  и неоусташтво? Безброј пута је изјавио како досљедно слиједи политику свог оца Алије, шта ваљда укључује и његову младалачку политичку индоктринацију унутар Младих Муслимана и Ел-Хидаје. Кратко ћу подсјетити како је лично Химлер код Хитлера промовисао покрет Ел-Хидаје и његову „омладинску секцију“ Млади Муслимани као извориште регрутовања СС Ханџар дивизије.

Како је овде ипак ријеч о „Паровима“ незаобилазно се јавља Бакиров „пар“ Милорад Додик, који децидно тврди како је Алија Изетбеговић био активан припадник СС Ханџара, шта опет Изетбеговић Сениор годинама негира.Чудно, Бакир још увијек није најавио тужбу за клевету против Додика. Муљатор је и Бакир, па тако безобзирно лаже како се његов отац пред крај рата придружио партизанима. То што је Алија И. поратно позван на одслужење војног рока у тада већ формираној ЈНА не може се подвести под партизанство, а Бакир не може побјећи од чињенице да му је отац ухапшен током одслужења војног рока због младомусмиманске непријатељске субверзивне дјелатности.

Како год, објављујем и спорну фотографију Алије Изетбеговића у униформи Ханџар дивизије и неспорну фотографију начињену приликом хапшења (обе настале у двије-три године размака), па нека се сличностима баве Додик и Бакир И.

 

alija-u-handzar-divizijialija-u-zatvoru

Спорна и неспорна фотографија Алије Изетбеговића

 

На крају, шта рећи? Овај политички „талк шоу“ свакодневно добија нове и нове заврзламе, каквима интригира публику на чак регионалном нивоу. Тако, нпр. у комплексу јасеновачких логора постављају плочу са натписом „За дом спремни“, а госпођа Колинда дубровачкој дјеци дијели Пионирове чоколадице. Сад се извињава „нацији“ и обећава хрватске чоколадице – са окусом „неовисности“! Какогод, видим да се спрема шоу незапамћене гледаности, можда чак раван ономе од прије двије деценије.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи