УСАГЛАШЕН ТЕКСТ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРБИЈИ У ЕП

У Европском парламенту у Стразбуру данас је усаглашен текст нове резолуције о Србији, који ће се наћи на гласању Одбора за спољне послове ЕП (АФЕТ) 28. јануара, а у који је Танјуг имао увид.
 

Спољнополитички одбор ЕП у Стразбуру расправљао је данас о усаглашеним амандманима европских посланика на нацрт резолуције о Србији који је у децембру поднео известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер.

Мекалистер је, отварајући данашњу расправу, рекао да српска влада остаје активно посвећена свом стратешком циљу приступања Европској унији.

“Србија је постигла значајан напредак на свом путу ка ЕУ. Отварање првих поглавља у децембру било је заслужено признање напретка учињеног у последњих неколико месеци, нарочито у нормализовању односа са Косовом”, истакао је он.

Мекалистер је указао да Србију чека још пуно посла и поручио да ће наша земља у својим напорима имати пуну подршку Европског парламента.

Усаглашени текст резолуције о Србији наћи ће се на гласању АФЕТ-а идућег четвртка у Бриселу, а требало би да буде усвојен на пленарном заседању Европског парламента 3. фебруара у Стразбуру.

Нацрт резолуције поздравља отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ у децембру прошле године, изражава наду да би и поглавља 23 и 24 могла бити отворена почетком 2016. године и поздравља ангажовање Београда у нормализацији односа са Приштином.

Тим документом се истиче и значај конструктивног приступа српске Владе регионалној сарадњи.

На нацрт је поднето 190 амандмана који су потом усаглашавани.

Усаглашеним амандманима, у које је Танјуг имао увид, поздравља се процес нормализације односа са Приштином и позива Србија да брзо примени свој део споразума постигнутих 25. августа 2015. године у Бриселском дијалогу.

Београд и Приштина се, такође, позивају да се уздрже од негативне реторике и учине напредак у пуној примени већ постигнутих споразума.

Један од амандмана изражава и наду да питање неуспелог покушаја Косова да постане члан Унеска неће осујетити дијалог и, како се наводи, “будућу интеграцију Косова у регионалне и међународне организације”.

Посланици су усаглашеним амандманима одали признање Србији на конструктивном приступу мигрантској кризи, да је Србија партнер ЕУ од суштинског значаја и помоћи на Балкану и да је отуда неопходно да јој ЕУ обезбеди средства и адекватну финансијску помоћ.

Посланици се у амандманима осврћу и на потребу да Србија “учини већи напор” и “прогресивно” усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, а то, како се наводи, укључује и политику Србије према Русији. У том контексту посланици оцењују да је “спровођење заједничких војних вежби Русије и Србије за жаљење.”

Посланици у усаглашеним амандманима изражавају и забринутост што није дошло до напретка у погледу слободе изражавања и слободе медија и “примећују са забринутошћу сталан политички притисак који поткопава слободу медија што доводи до растуће аутоцензуре”.

Они наглашавају и кључни значај принципа владавине закона и “виталан значај независности судства”  изражавајући  забринутост због  нагомиланих судских предмета.

У Нацрту резолуције се поздравља посвећеност Србије европским интеграцијама и наводи да је усвојена амбициозна реформска агенда.

Поздравља се и напредак који је Србија учинила на унапређењу пословног окружења, смањењем буџетског дефицита и променом радног законодавства.

 
ИЗВОР: Танјуг