Уништитељка српских привредника, Милица Бисић, поново јаше

Драган Радовић

Драган Радовић

 

 

 

  • Бизнис инфо група је 23. 09. 2016. одржала округли сто под називом Утицај пореске политике на економски раст.  Учесници су били порески стручњак Милица Бисић (КПМГ), проф. Милојко Арсић (ФРЕН) и Никола Алтипармаков (Фискaлни савет).
  • Одговор ћемо потражити у говорима учесника,  крећемо од првог,  највећег уништитеља српских привредника, Милице Бисић. 

 

 

 

Пореска структура и пореска оптерећења у Србији нису препрека за већи привредни раст, недвосмислени  је закључак  наведених стручњака, учесника.  ИСТИ  мисле да су  недоследност у спровођењу постојећих прописа, незаконитост И произвољност,   главне   препреке већег привредног раста Србије.

Обзиром да су моја размишљања о овој теми потпуно супротна, питам се:

а.         да ли су изнети  закључци настали из незнања и непознавања пореске политике ( скоро искључено)

б.         да ли је  намера да се подрже садашње реформе које сигурно воде привреднике у банкрот.

Одговор ћемо потражити у говорима учесника,  крећемо од првог,  највећег уништитеља српских привредника,  Милице Бисић. 

Доласком нове коалиције на власт после избора 2012. г, постављањем Млађана Динкића на место министра финансија,  Милица Бисић је постављена на место помоћника министра са задатком да реформише порески  систем. Искуство у реформама пореских система стекла је радом у Републици Српској, још увек не могу да се опораве од резултата обављене реформе.   У Србији, њена  реформа је стартовала већ  два месеца по именовању , 01.10.2012. г. следећим потезима: повећане су стопе  ПДВ са 18% на 20%, пореза на добит са 10% на 15%, пореза на дивиденде са 10% на 20%.  Значајно су повећане и дажбине  паушално опорезивим  предузетницима (почев од 01.01.2013. г.). Бисић је учествовала И у изради новог закона о порезу на имовину по коме су обични грађани И мали привредници вишеструко више  опорезовани (опљачкани, И даље траје) а у потпуности заштићени страни инвеститори И крупни бизнисмени  којима је остављена могућност ФЕР процене пореске основице коју  по закону могу да раде само ревизорско-проценитељске куће (М. Бисић запослена у КПМГ, чист сукоб интереса) –   њима овај посао  доноси велику једнократну зараду, наручиоцима посла више  десетина хиљада евра мању обавезу пореза на имовину на годишњем нивоу, све на уштрб државне касе (у складу са законом извршена утаја).  Госпођа РЕФОРМАТОР је планирала  буџетске приходе веће за  више стотина милиона евра, као резултат повећања образложених пореских стопа, само шест месеци касније објавила је лошију наплату за читавих 600 милиона евра. Да подсетим,  Динкић И Бисић су ангажовали И великог европског експерта Ивана Симића, домаћег Словенца, ни то им није помогло, РЕФОРМАТОР ГОДИНЕ (добитник Наледовог признања за 2013. г.) по оцени Фискалног савета био је најгори директор Пореске управе у период 2003.-2013. г. Катастрофални резултати Милици Бисић нису  сметали да послове реформисања обавља још скоро две године.  Није јасно зашто за све време “своје владавине” није ништа позитивно урадила у реформи пореског система,  данас када нема никакав утицај (или бар тако мислим) предлаже  јачање капацитета Министарства финансија.

Чак тражи и отворену стручну расправу о пореским питањима, за време своје владавине јој није пало на памет да је организује???  Заборавља да редовно учествује на округлим столовима где су, осим ње,  увек исти гости: Милојко Арсић И чланови Фискалног савета, без присуства било кога ко другачије мисли.

 

 

КРИВО СЕДИ, ПРАВО БЕСЕДИ, порука је старе пословице

 

 

Милица Бисић је учествовала у увођењу програма Обједињене наплате.  По мојим  сазнањима резултати увођења новог начина исплате разних примања  су изузетни, сви  су задовољни: привредници јер не морају више стајати у реду И предавати брдо папира, радници  ПУ јер имају више времена за друге стручније послове. Иван Симић је крајем 2013. г. говорио да у пореској служби има 600 до 700 инспектора, увођењем Обједињене наплате ће се ослободити  додатних 500 службеника који ће бити прераспоређени на послове теренске контроле што ће значајно ојачати рад Пореске управе у сузбијању сиве економије. На округлом столу чујемо од г. Алтипармакова  да у ПУ данас, непуне три године касније,  има само 500 инспектора!!!

Где је нестало 700 инспектора, питамо се?

Милица Бисић је још нагласила да је потребна и детаљна свеобухватна анализа могућих, жељених измена пореских прописа.

На основу чега ми треба да јој верујемо: када је била број 1 за ова питања, није знала да их реши, сада предлаже поново. Даље, госпођа каже да по анализама највећи утицај на привредни раст има оптерећење пореза на добит, стопа треба да буде нижа, стимулативнија  – питамо  се зашто је њена прва мера била повећање стопе пореза на добит са 10 на 15%?  Да ли је  намера И била да се отежа рад привредника? Невероватно је да госпођа каже да “најмањи утицај на привредни раст имају порез на потрошњу И периодични порез на имовину” – то значи да би она  поново повећала  стопе ПДВ-а, неизбежно ће бити  у блиској будућности повећање од 2% до 4% – изговор је следећи:  Хрвати имају стопу 25%, Мађари 27%. Треба ли напоменути да било какво повећање пореза на потрошњу највише погађа најсиромашније грађане Србије (половина грађана је на ивици егзистенције)? Треба ли напоменути да ново повећање стопе пореза на имовину многи неће плаћати што би омогућило извршитељима, законитим утеривачима дугова, да отимају имовину грађана  где год пожеле.

Други  учесник проф. Милојко Арсић  рекао је да порези утичу на економски раст преко висине пореског оптерећења, али оно може да расте до неке границе И да има позитиван ефекат. Како је Арсић од 2012. г. учествовато у свим предлозима за повећавање разних пореских оптерећења, верујемо да по њему И те како има места да се разне стопе још повећају. Арсић још сматра да  су пореске процедуре компликоване, да их треба  поједноставити  –  уопште  не могу да претпоставим шта овим предлогом хоће да каже професор Арсић, вероватно да буде више шалтера како обвезници не би губили време чекајући у реду за плаћање својих астрономских обавеза.

Последњи учесник стола је већ поменути млађани Никола Алтипармаков. Да подсетим, он је био највећи заговорник  срамног закона о продужења радног века до 65. године старости И кажњавању пензионера због “превременог” одласка у пензију са 0.3% по години (штетно дејство овог предлога : 1.  Млади  образовани кадрови  напуштају   Србију, већ је 100 хиљада отишло од почетка примене закона, 2.  Заштићене бирократе на  измишљеним саветничким радним  местима закон је сачувао  у топлим канцеларијама до 65. г, па и дуже.

 

 …

 

На округлом столу г. Алтипармаков је имао примедбу, на почетку текса већ објашњено, о премалом броју инспектора у пореској служби. Невероватно је да овакав стручњак не зна основне подакте о теми због које је позван.

После ове трибине, ми обични читаоци, можемо да претпоставимо да ће се привредни амбијент И даље погоршавати, пореске стопе И даље повећавати, млади И даље напустати земљу, што у бити И јесте циљ уништитеља Србије.

Питаћемо се и у будуће  како оваквим експертима никакав утицај на привредни раст нема:

  1. Царина која прошверцује годишње 4 млрд. евра робе,
  2. Пласман акцизне робе у вредности милијарду евра на црно,
  3. Пласман 500 хиљада тона са брашном на црно, преко 19,5 хиљада невидљив за порезнике шлепера који превозе ову количину,
  4. Прањем изнетих 4 до 5 млрд. УС $ на годишњем нивоу,
  5. Грађевинарство које ради 55% на црно.,
  6. И још много тога што обични грађани виде, криминал који обављају заштићени бизнисмени уз велику подршку управо оних који би требало да спречавају.

 

И на крају, нејасно је зашто реномирани новинари, организатори трибине, увек исте госте позивају, доказане борце против српских привредника, највеће уништитеље, никада не позивају бар некога ко мисли другачије. 

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи