Украјинци у Лавову поставили скулптуру „Христа“ са десном руком подигнутом као код хитлероваца

ПОЈАВИЛА СЕ УНУТАР ЧУВЕНОГ ВИСОКОГ ЗАМКА КОЈИ ЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ УНЕСКО

  • Градске власти Лавова су у априлу 2018-те објавиле конкурс за дечије цртеже о западноукрајинској СС-овској дивизији „Галичина“. Нешто раније – у новембру 2017-те – откриле су спомен-плочу Роману Шухевичу, команданту Украјинске устаничке армије која је ратовала на страни Хитлерове Немачке и односила се према Пољацима и Јеврејима на сличан начин као усташе према Србима и Јеврејима

____________________________________________________________________________

УКРАЈИНА као да не може без скандала.

У Лавову – граду на западу земље који је `престроница ` украјинских унијата – међу новим скулптурама постављеним унутар реконструисаног Високог замка нашао се и „Хрисатос“ са десном руком подигнутом на начин на који су (се) поздрављали и отпоздрављали хитлеровци и украјински нацисти.

Уз такво подизање руке следиле су речи „Хајл Хитлер“ и „Зиг Хајл“. Тих речи на лавовској скулптури нема, али се прашина подигла.

Прво је тамошњег историчара Василија Расевича алармирао познаник који се задесио код Високог замка у моменту постављања скулптуре, а потом се Расевич огласио речима:

„Људи, па то је ужас! Докле још?! Поштовани верници, зауставите се! Грех је тако се изругивати са својим Богом!“

Међутим, огласили су се и они који у положају „Христове“ руске не виде ништа лоше. Напротив!

Један од таквих је и извесни Сашко Бугаенко који је иговорио:

„Шта је проблематично у томе што Исус зигује? Па то је симбол нације и вере!“

Високи замак је под заштитом Унеско, па се неки питају – да ли то и Уједињене нациеј стоје иза „Христа“ са „нехришћански подигнутом руком“.

Градске власти Лавова су у априлу 2018-те објавиле конкурс за дечије цртеже о западноукрајинској СС-овској дивизији „Галичина“.

Нешто раније – у новембру 2017-те – откриле су спомен-плочу Роману Шухевичу, команданту Украјинске устаничке армије која је ратовала на страни Хитлерове Немачке и односила се према Пољацима и Јеврејима на сличан начин као усташе према Србима и Јеврејима.

 

 

ИЗВОР: Факти