Ухапшени обавештајац радио за Војно безбједносну-обавјештајну службу Хрватске; на помолу “шпијунски рат”

Хрватски обавјештајац који је данас ухапшен у Београду радио је за хрватску Војно безбједносну-обавјештајну службу, јавио је вечерас Indeks.hr.

Хрватски портал наводи да је током протеклих мјесеци, па чак и година, ухапшени обавјештајац у Београду и Србији прикупљао податке који би његовој домицилној служби – ВСОА могли бити од посебног интереса.

Конкретно, у посљедње вријеме бавио се официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути казнени прогон због дјела почињених током рата, као и организацијом и односима у српској војсци, а под мјерама својих српских колега налази се већ мјесецима.

“Српске службе већ неко вријеме прате дотичног и прикупљају информације о њему. Познато је гдје се тачно налазио, у којим мјестима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту”, каже Индексов извор.

Под мјерама српских колега налази се већ мјесецима, наводи портал.

У Хрватској се о овом случају још нико није званично огласио.

 

“Шпијунски рат на Балкану почео је хапшењем у Београду”

 

Хапшењем хрватског обавештајца почео је шпијунски рат на Балкану, а тајминг цијеле акције није нимало случајан, сматра Божо Спасић, пише Индекс.хр.

Спасић, бивши припадник обавјештајних служби Југославије и који је од 1993. до 2007. водио детективску агенцију, потврдио је информације хрватског портала према којима је српска служба већ неко вријеме “обрађује” хрватског колегу.

– Уобичајена пракса је да су службе домицилне земље упознате с агентуром страних земаља на својој територији, у смислу да знају ко су и шта тачно раде. На тај начин могу им “додавати” информације за које процјењују да би њихове земље могло занимати и то су игре без граница. Међутим, оваква јавна хапшења могу само значити да је тај агент једноставно, у нашем жаргону, потрошен, да је одрадио своје, и више га нема никаквог смисла “чувати” – рекао је Спасић и објаснио како је према његовим информацијама хрватског агента ‘одрадила” српска Контраобавјештајна служба и како су упознати и са свим његовим сарадницима.

– У том смислу, можемо очекивати нова хапшења особа које су сарађивале са данас ухапшеним агентом – каже он.

Међутим, Спасић је увјерен како је данашњим хапшењем почео шпијунски рат на Балкану и како тајминг цијеле акције није случајан.

 

 

ИЗВОР: РТРС