У ВАШИНГТОНУ ЖИВИ НАЈВИШЕ ПСИХОПАТА – више него у свим другим градовима САД заједно

 

Често се говори да је  Вашингтон (округ Колумбија) преплављен идиотима, међу којима доминирају психопате, пише Timothy Meads (чланак Not a Surprise: DC Has Highest Concentration of Psychopaths in the United States). Обично се ово изговара у контексту шале, али исраживања ипак потврђују да је речено стварност.

Наиме, недавно су у САД спровели истраживање о повезаности психичке неуравнотежености и политичког ангажмана људи. Истраживање је водио Рајан Мерфи са Јужног методистичког универзитета, при чему је утврђено да се мислило да највише психичких болесника живи у Конентикутеу, међутим сада се показало да их има више у Вашингтону, а да следи Калифорнија, Њу Џерси и Њујорк.

Зашто је концентрација психопата баш у Вашингтону, објаснио је Мерфи. Наиме, психопати по правилу желе да се баве политиком, а пошто је Вашингтон центар САД, онда се они овде и насељавају да би могли да се домогну власти. Иначе, особеност Вашингтона је да овде и живе људи повезани на неки од начина са влашћу.

Мерфи додаје да је ово стање у Вашингтону драматично, јер психопате пре или касније теже да све око себе униште.

Било би интересантно исто овако истраживање урадити у Србији, али за сада нема храбрих да предложе и финансирају овакав пројекат. Сигурно би било великих изненађења.

 

ИЗВОР: Цетар академске речи