У СРЕД ПЉЕВАЉА: НАТО и црногорска војска изводе вјежбе на граници Србије

У Пљевљима, граду на граници Црне Горе и Србије, почела је по други пут у историји вјежба НАТО и црногорских војника под називом „Одлучан одговор 2“, казано је на сајту Министарства одбране. Вјежба је почела јуче и трајаће до 10. јуна, а намјера је и да НАТО високи официри и званичници оцијене 2. ојачану Пјешадијску чету по OCC концепту (Концепт оперативних способности) на нивоу NEL-1 (NATO Evaluation Level). Оно што није наведено званично на сајту а сасвим је евидентно јесте да је НАТО овом вјежбом, заједно са војском Црне Горе изашао на границу Србије показујући да ће изаћи на сваку границу сваке државе која је уз Русију.

На вјежби одржаној јуче на на фудбалском стадиону у Пљевљима, у оквиру касарне “Владимир Кнежевић Волођа” учествовало је око 350 војника Црне Горе и НАТО земаља. Замјеник начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Рајко Пешић је истакао да вјежба и оцјењивање представљају један од приоритета за Војску Црне Горе у овој години.

„Сигуран сам да ћете упознати и строј одважних, пожртвованих и посвећених војника, који напорно раде и улажу пуно труда да би достигли зацртани циљ“, истакао је Пешић.

Директор вјежбе потпуковник Живко Ракочевић казао је да ће 2. ојачана пјешадијска чета на предстојећем оцјењивању, приказати достигнути ниво интероперабилности за учешће у НАТО вођеним операцијама.

Дакле, војска која се некада часно борила против напада ове алијансе, биће ових дана од стране њихових стручњака процјењивана – НАТО ће оцјењивати нашу војску.

 

 

ИЗВОР: ИН4С