У Србији 334 предузећа из земаља са црне листе ЕУ

У Србији тренутно послује преко 1.100 фирми чије је власништво скривено у неком од пореских рајева широм света, објављено је на веб страници Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

У тексту под насловом “У Србији 334 предузећа из земаља са црне листе ЕУ” наводи се да Европска унија уводи регистар крајњих власника фирми, како би спречила избегавање плаћања пореза и прање новца преко оф шор зона, што ће у будућности имати последице и по Србију.

Пословање фирми регистрованих у оф шор зонама није нелегално, али се оне често злоупотребљавају за прикривање имовине, избегавање плаћања пореза и прање новца.

Европска унија (ЕУ) је због тога саставила црну листу оф шор земаља, на основу информација које су јој достављале државе чланице. На листи ЕУ, објављеној средином прошле године, налази се 30 земаља означених као “зоне које не сарађују”.

Тренутно је власништво 334 фирме из Србије, како се тврди у тексту, скривено у некој од земаља са црне листе ЕУ.

Према подацима Агенције за привредне регистре, највише оф шор власника српских фирми регистровано је на Британским Девичанским Острвима – 147, следе Панама са 35 и Лихтенштајн са 33.

Према наводима ЦИНС-а, у Андори су регистрована четири оф шор власника српских фирми, у Монаку 4, у Гернзију 3, на Сејшелима 19, Либерији 6, Маурицијусу две, у Хонг Конгу 15, Брунејима три, на Маршалским Острвима 9, Нијуеу једна, у Белизеу 22, Бахамима 12, на Светом Винсенту и Гренадинима 9, Светом Кристофору и Невису пет, Кајманским острвима четири, и у Ангвили једна.

Међу српским фирмама, које су купили власници скривени у некој од оф шор зона са црне листе ЕУ, аутор текста наводи, најстарије је српско предузеће за производњу, дистрибуцију и приказивање филмова “Београд филм”, које је током 2007. године купио Никола Ђивановић за нешто више од тадашњих девет милиона евра.

Како додаје, касније се испоставило да је иза купца биоскопа заправо била мрежа оф шор предузећа – а иза њих Ђивановићева фирма са Бахама и група бивших руководилаца Београд филма.

 

Земље са црне листе ЕУ

 

У загради се налази број фирми из тих земаља које послују у Србији:

Европа: Лихтенштајн (33), Андора (4), Монако (4), Гернзи (3). Африка: Сејшели (19), Либерија (6), Маурицијус (2). Азија: Хонг Конг (15), Брунеј (3), Малдиви. Океанија: Маршалска Острва (9), Нијуе (1), Кукова Острва, Република Науру, Република Вануату. Амерички континент: Британска Девичанска Острва (147), Панама (35), Белизе (22), Бахами (12), Свети Винцент и Гренадини (9), Свети Кристофор и Невис (5), Кајманска острва (4), Ангвила (1), Антигва и Барбуда, Барбадос, Бермуди, Гренада, Монсерат, Туркс и Кајкос, Америчка Девичанска Острва (US Virging Islands).

 

 

ИЗВОР: Вести-онлајн