У Слуњу се ори усташки поздрав, пјева се Јури и Бобану, а градоначелник пљује по антифашизму

 

 

  • У град су већ у поподневним сатима дошле на хиљаде Томпсонових обожаватеља, од којих су неки у војним униформама, неки су загрнути хрватским заставама, а неки се нису могли суздржати од ношења мајица и застава с усташким поздравом „За дом спремни“

 

„Хрватска није створена на неком антифашизму“

 

Пре концерта говоре су одржали министар бранитеља Томо Медвед, карловачки жупан Дамир Јелић и градоначелник Слуња Јуре Kатић. Иако је министар Медвед окупљене позвао на достојанствено славље, први који је озбиљно нарушио икакво достојанство у Слуњу био је градоначелник тог града Јуре Kатић, који је у свом говору устврдио да „Самостална Република Хрватска није створена на неком антифашизму“. Додуше, да је Kатић прочитао хрватски Устав, могао је уочити да се у његовим изворишним основама позива на одлуке Земаљског антифашистичког већа из 1943. године.

Док су Медвед, Јелић и Kатић држали своје говоре, из публике се чуло гласно скандирање усташког поздрава „За дом спремни“ и певање Јури и Бобану.

Но, за разлику од Kнина где је полиција приводила особе које су скандирале усташки поздрав, у Слуњу полиција још увек није никог привела.

 

 

 

 

ИЗВОР: Индекс.хр, Видовдан