У САД ЗАБРАЊУЈУ МАЛЕ БЕСПЛАТНЕ БИБЛИОТЕКЕ

САД су биле (позитиван) феномен по појави малих приватних библиотека, које су функционисале на принципу размене. Али, крајем фебруара 2015. године, како преноси амерички портал CityLab власти су забраниле рад ових библиотека.

Три године раније захваљујући „Лос Анђелес Тајмсу“ јавност је упозната са појавом „малих бесплатних библиотека“. Идеја је била једноставна: љубитељи читања су своје књиге износили пред кућу и комшије, пролазници и људи које интересује књига долазили су узимали књигу, а за узврат доносили исти број књига из своје библиотеке. Захваљајући овој пракси „непознати људи су се упознали, а некадашњи квартови у којима су живели отуђени људи претворили су се у заједницу“. Људи су започели живе дискусије о прочитаном, а што је посебно интересантно ове библиотеке су се свиделе и деци.

Аутор ове идеје 76-годишњи Шерман Оукс из Калифорније је рекао “да за 30 година живота у овом крају није познавао људи, колико је упознао захваљујући малој библиотеци на улици“.

Идеја се попут муње проширила САД. Од 2009. до 2015. године створено је на хиљаде оваквих библиотека. Но, градске власти Лос Анђелеса и Шривпорта (Луизијана) започеле су, а потом су се придружили идруги градови, прогон малих библиотека уз изговор „да нарушавају законе града“.

Уследили су маштовити протести, али до сада нису дали резултата.