У Русији пронађена женска фигурина израђена од слоноваче мамута из леденог доба

Сања Бајић

 

 

  • Приликом ископавања на археолошком налазишту Хотилово 2 у Брјанској области у Русији, археолози су пронашли женску фигурину тзв. “палеолитску Венеру“ која је исклесана од слоноваче мамута из леденог доба, а чија се старост процјењује на око 23 000 година

 

 

“Палеолитска венера“ стара око 23 000 година пронађена у Брјанској области у Русији

Руски археолози пронашли су у подручју Брјанске области фигурину извајану од слоноваче мамута из леденог доба, која представља приказ женског тијела са наглашеним атрибутима што говори да се ради о приказу плодности или женском божанству. Наиме, ријеч је о “идеалној женској љепоти“ из каменог доба.

 

 

 

“Палолитска венера“ пронађена у Брјанској области у Русији

Вилендорфска венера

Хотилово 2 је археолошко налазиште горњег палеолита које се обично назива културно-историјском заједницом источног граветијена. Граветијен је култура израде каменог оруђа и култура млађег палеолита, која се везује за хомо сапијенс сапијенса. Назив је добила по Ла Гравету у Дордоњи. Датира се на период између 22 000 и 28 000 година старости. Карактеристична артефакта ове културе су мала сјечива и шиљци, коришћени углавном за лов на крупну дивљач, попут бизона, ирваса, мамута. Такође су карактеристичне фигурине венера од камена, слоноваче, глине…

Једна од најпрепознатљивијих карактеристика граветијена је присуство женских фигурина тзв. венера. Чувени локалитет је Вилендорф у Аустрији гдје је пронађена Вилендорфска венера.

Проналазак ове фигурине је био један од најзначајнијих археолошких вијести у Русији прошлог мјесеца. Научној заједници представљен је на Међународној конференцији под насловом “Умјетност каменог доба: слике, знаци, контекст“ која је од 10-12. априла одржана у Санкт Петербургу.

 

 

 

 

ИЗВОРИ: runews, Риаbryansknovosti, Расен