У Прилепском пољу подигнут заједнички споменик међуратним далматинским колонистима

Заједничким активностима потомака међуратних далматинских колониста расејаних широм Републике Србије, као и оног малобројног дела из Прилепа и Кривогаштана (и уз помоћ добротвора Владана Главчића), на Св. Илију ове године подигут је надгробни споменик на далматинском гробљу. На том месту почивају земни остаци више стотина насељеника који су били смештени на мочварне недођије Прилепског поља у насељима Александрово и Карађорђево.

Овим чином потомци далматинских колониста су показали не само поштовање према својим прецима, већ су на најбољи начин манифестовали културу сећања. Епитаф је препознатљив и по угравираној далматинској капи.

Вреди истаћи податак да су, на истој парцели, пре неколико месеци агилни потомци из породице Арамбашић (из Батајнице) обновили споменик своме прадеди Радету.

Наведена два камена-мермерна белега представљају једине писане, материјалне трагове о дводеценијском битисању 30 далматинских фамилија – 16 из Врличке крајине (сви из Отишића) и 14 из Буковице (из Ивошеваца, Ервеника, Жегара, Крупе и Мудриног Села) на овом делу Пелагоније.

Нека почивају у миру на македонској земљи, и нека им је вечна слава и хвала.

текст и фотографије Милош Мељанац потомак далматинских колониста, председник Удружења „Од стећака до крајпуташа“

www.odstecakadokrajputasa.rs