У КИШИЊЕВУ ОТВОРИЛИ МУЗЕЈ КЊИГА: Најдрагоценији експонат „Острошко Јеванђеље“ из 1056. године!

  • У Кишињеву (Молдавија) 14. јуна 2018. године отворен је Музеј књига. У колекцији музеја налазе се примерци старих књига Националне библиотеке, која има више од 30 000 докумената

 

Администрација Националне библиотеке Молдавије наглашава да је Музеј књига јединствен у држави по књигама и документима које поседује, као и по уметничком садржају.

У Музеју су изложене необичне књиге, а најважнија је Острошко Јеванђеље из 1056. године, писано руком. (На руском: В музее представлены самые необычные книги, существовавшие на протяжении истории. Самый редкий экземпляр — манускрипт Острожского Евангелия 1056 года).

                                                       Остршко јевађеље

 

Да подсетимо до формирања Румуније 1856. године, од тадашњих Дунавских књажевстава Влашке и Молдавије и румунизације становника (углавном Срба и Руса) ових држава, обе су биле у саставу Српске православне цркве (што се данас крије од Срба), званични језик био српски, односно црквенословенски, Литургија се вршила на истом том језику, а писмо којим су писали становници ових књажевстава је ни мање ни више него ћирилица. Сам манастир Острог је саграђен још у временима, која су претходила кнезу Властимиру и сину му Будимиру (Мутимиру) око 859. године, те не чуди што се Острошко Јеванђеље налази у Молдавији.

Ово откриће требало би да подстакне научну и другу јавност да се окрене истраживању нашег наслеђа у Влашкој, Молдавији и Ердељу, а не да се испразно заноси евроатлантским интеграцијама које разарају српко биће.

 

Више о румунизација Влашке, Ердеља и Молдавије можете пронаћи у нашим књигама

РУМУНИЈА И РУМУНИЗАЦИЈА СРБА

и

АНАТОМИЈА РУМУНСКЕ ПОЛИТИКЕ

НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064/224 334 9

 

 

ИЗВОР: Спутњик.мд