У Хрватској цвета трговина сувенирима из доба НДХ

Усташка капа за лаковерне
Усташка капа за лаковерне

Загреб – После више од целе недеље лицитирања, коначна цена коју је на једном популарном сервису за аукције у Хрватској достигла „оригинална усташка капа“, попела се на равно 200 евра. Овај предмет, за који је тешко проценити да ли је купљен од колекционара војне меморабилије или особе која је емотивно везана за ову срамотну епизоду хрватске историје, на тржиште је ставио продавач из Нове Градишке са надимком Дарцар, пише Слободна Далмација, а преносе „Франкфуртске Вести“

„Надметање је кренуло од само једне куне, уз поруку да се за „овај предмет из моје личне колекције може лицитирати сад и никад више“.
Није у питању реплика, нити филмски реквизит, а због цене коју очекујем да ће постићи овај музејски и супер очуван комад, усташка капа из раздобља НДХ, молим само озбиљне купце“ – написао је продавач. Ипак су се појавили упити око тога да ли је знак на капи оригиналан, има ли мољаца, као и даје ли гаранцију повратка новца ако би се под УВ лампом открило да капа није аутентична.

 

ДОМОВИНСКИ РАТ НА ЦЕНИ
Цене одређују колекционари, а ако се неко специјализовао за меморабилије из НДХ, онда му оригинални примерак капе војника из тог раздобља има велику вредност, објашњава Едуард Магазин, секретар удружења колекционара Старинар у Задру.
„У новије време највише се траже предмети везани за Домовински рат, од медаља до споменица. Али, велик интерес влада и за свим историјским раздобљима наше државе. од Аустроугарске, Првог и Другог светског рата, преко НДХ и фашизма, до раздобља Југославије“, открива Магазин

 

У аукцијској кући кажу да се смеју продавати аутентични историјски предмети, али не и реплике израђене након Другог светског рата. Међутим, у Хрватском удружењу колекционара бајонета Тролист кажу да се оригинални усташки предмети као што је поменута капа ретко појављују, тек једном у 5-10 година, али да зато има „превише кривотворина“.

У понуди из доба НДХ тренутно је чак 2.350 предмета. Уз новчанице, маркице, писма, разгледнице, документе и часописе дата је и почетна цена за полицијску књижицу из НДХ од око 50 евра. Оштећена фотографија названа „Млади усташа с поносном мајком“ продата је за 17 евра, а за који евро мање отишла је „Изјава о расној припадности“, којом се за време НДХ доказивало „ко је аријевац, а ко није“.

 

 

 

„У питању је јако занимљив документ написан 23. јуна 1941. године, а односи се на Славишу Кошчевића, већника Судбеног стола у Карловцу“ – стоји у огласу

 

Чизме војника из НДХ
Чизме војника из НДХ

На другом популарном интернетском огласнику за пар чизама које су носили војници НДХ тражи се близу 700 евра.

„Војне чизме су, може се рећи, музејски примерак јер су их користили војници НДХ. Власник је био мој прадеда, а о аутентичности сведочи и жиг унутар чизми који мени није читљив, али зналцу би могло помоћи да зна где су произведене. Интерес је велик, зову људи из целе Хрватске, али и околних земаља“ – рекао је за Слободну Далмацију продавач Тихомир из Осијека..

 

 

ИЗВОР: Банија Онлине