Милионери у Србији и Црној Гори

Тања Вујић
У Србији укупно 2.400 доларских милионера, 40 људи с иметком од преко 30 милиона долара и четири особе „тешке” преко 100 милиона долара, тврди овогодишње истраживање „Најт енд Френка”

С милион и по становника, Београд је данас адреса пребивалишта 1.600 доларских милионера, још 80 људи са иметком од преко 10 милиона „зелених” и ултраимућних тридесет људи који поседују више од 30 милиона америчких долара.

У Србији истовремено живи укупно 2.400 доларских милионера, 110 људи са по 10 милиона долара и четири особе „тешке” преко 100 милиона америчких долара.

То су подаци најновијег истраживања о глобалним богаташима „Најт енд Френка”, водеће глобалне фирме за промет некретнинама (основане 1896. године у Лондону), који су објављени средином ове седмице.

 

 

Новица Ђурић

Црна Гора – земља 54 милионера

ПодгорицаНи мање државе, ни више милионера, тако сада говоре за Црну Гору. И није тајна да је ова бројчано најмања држава не само у региону високо скочила по броју екстремно богатих појединаца. Најновији податак да у Црној Гори има 54 милионера, а да је међу њима један чија штедња скоро да премашује 14 милиона евра, оставља грађане без даха.

Вест да у држави Монтенегро, или како је сада неки називају „монтемилионери”, постоје десетине милионера само је кусур од новца који је похрањен код банака у Црној Гори. Наиме, највећи број „новокомпонованих богаташа” своје милионске своте новца држе на иностраним банкама.

„Није тајна да су они који су препродали све што се могло продати у Црној Гори, највеће компаније, природна богатства, златну обалу црногорског приморја, новац изнели ван и похранили у тамошњим банкама. Ја сам у поседу информације да су милиони евра који су опљачкани од грађана Црне Горе похрањени у Арапским Емиратима, Кини, Словенији као и неким земљама са познатим шверцерским имиџом офшор држава”, каже нам саговорник који je желео да остане анониман. „Знате, ти милионери, можда и милијардери, немају пардона за оне који открију њихов идентитет и банку где је похрањено њихово царство.”

Како је званично саопштено из Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ), вест о милионерима овако је објављена:

„На крају прошле године 54 грађанина имала су депозите од милион и више евра. Према расположивим подацима достављеним од банака, највећи појединачни депозит грађана у банкарском систему износи 13,7 милиона евра. На крају претходне године највећи депозит правног лица у систему положен код једне банке износи 55,7 милиона евра.”

А ко су милионери, о томе се само „шушка” међу грађанима Црне Горе. Можда би се могли и набројати са 90 одсто сигурности, али, како закон то забрањује, треба сачекати оне који су можда за то и надлежни. Истина, одговорни не наводе да ли су међу милионерима урачунати и новодржављани – милијардери којима је, наводно, додељено економско држављанство.

Влада премијера Мила Ђукановића у последњих десетак година, по посебним условима, доделила је 171 држављанство, међу којима и наследнику познате банкарске династије.

Међу „познатим Црногорцима” су бивши палестински званичник Мухамед Дахлан, којег палестинске власти сумњиче за проневеру више стотина милиона из државних фондова, затим бивши премијер Тајланда Таксин Шинаватра, који је у тој држави осуђен због корупције.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) Црне Горе, наследник познате банкарске династије и један од финансијера пројекта „Порто Монтенегро” у Тивту, Натанијел Џејмс Ротшилд, добио је црногорско држављанство.

Према подацима МУП-а, млађи Ротшилд је 2011. године, на захтев тадашњег председника Владе Црне Горе Игора Лукшића, уписан у списак црногорских држављана.

Исте године када је добио држављанство наследник банкарске империје је славио 40. рођендан у луксузној марини канадског милијардера Питера Манка. Рођенданском слављу, које је према писањима енглеских медија коштало милион фунти, присуствовали су представници светског џет-сета, а међу њима и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић.

Пре годину, као и протеклих дана, дневник „Побједа” наводи да се број милионера у банкама мења из године у годину, па је тако „у другој половини 2015. године било 53 милионера”. Тада је највећи депозит код физичког лица у Црној Гори износио 4,13 милиона евра, док је 140 предузећа имало депозите веће од милион евра.

У 2015. години у Црној Гори било је 1.750 грађана који су имали на рачуну више од 100.000 евра, са укупном вредношћу депозита од 446,5 милиона евра. Према овом извору, у новембру прошле године број милионера у Црној Гори је „пао на 47, док је 206 компанија имало депозите, односно штедњу, веће од милион евра”. Тада није саопштен податак колики је појединачни највећи штедни улог физичког лица.

По последњим подацима ЦБЦГ, укупни депозити грађана и привреде у банкама сада износе 2,87 милијарди евра, од чега становништва 1,53 милијарде евра.

У Централној банци кажу да не располажу податком колики је број грађана који имају штедњу у банкама, док је пре неки месец Фонд за заштиту депозита саопштио да у банкарском систему има укупно 758.706 депонената, од чега 692.260 физичких, а 66.446 правних лица.

 

 

ИЗВОР: Политика