“ТУРСКИ НАПАДИ НА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ су представа, Курди су циљ”

Ердоган је ваздушне ударе у Ираку и Сирији покренуо против Курда, а рат против ИД му је само покриће, истакао је лидер главне курдске партије у Турској.

У интервјуу за Ројтерс, лидер опозиционе Народне демократске партије (ХДП) Селахатин Демиртас је рекао да главни циљ турске војне кампање није борба против исламских џихадиста већ спречавање Курда да уједине подручја која контролишу у Сирији.

“Турска је извела пар ваздушних удара против ИД само ради представе, без да јој је нанела озбиљнију штету, нити ИД осећа озбиљан притисак од Турске”, рекао је Демиртас.

Према његовим речима, циљ операција Турске нису мере против ИД.

“Главни циљ је спречавање формирања курдског ентитета на северу Сирије”, додао је Демиртас.

Демиртас, харизматични бивши адвокат за људска права, предводио је ХДП на парламентарним изборима у јуну, на којима је та странка освојила довољно места у парламенту да владајућу Партију Правде и развоја (АКП), чији је Ердоган оснивач, лиши апсолутне већине, први пут у више од једне деценије.

Тужиоци у граду Дијарбакиру, на југоистоку земље, покренули су истрагу против Демиртаса због подстицања људи да се дигну на оружје током протеста у којима је на десетине људи погинуло.

Уколико случај дође на суд, Демиртас би могао да буде осуђен на до 24 године затвора.

Истрага долази у тренутку када Турска наставља са својом војном кампањом против курдских побуњеника, пренео је АФП.

У петак, истог дана када је Турска по први пут бомбардовала положаје ИС у Сирији, турски авиони су, такође, гађали положаје Радничке партије Курдистана (ПКК) у Ираку.

 

 

ИЗВОР: Танјуг