Турска телевизија снима серију од 6 наставака о Алији Изетбеговићу као „краљу мудрости“

КАКО СЕ И МОГЛО ОЧЕКИВАТИ: НИШТА О „ИСЛАМСКОЈ ДЕКЛАРАЦИЈИ“, САМО – ДИВАН ЧОВЕК И ЛИДЕР

 

                                               Бакир Изетбеговић

 

 

  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Мени је као Алијином сину, сараднику и саборцу увијек узбудљиво проћи кроз то. Мислим да имамо шансу да добијемо диван серијал. Одлична екипа, тема је динамична и добра. Надам се да ће филм пробудити емоције код гледалаца, као што сам и ја био емоционалан кад сам пролазио кроз све те догађаје, а прочитао сам дјелове сценарија“
  • Амбасадор Турске у БиХ, Халдун КОЦ, оценио на прес-конференцији у Сарајеву да је Алија Изетбеговић поседовао све врлине које красе лидера

 

 

ТУРСКА државна телевизија TRT снимаће у БиХ серију о првом председнику БиХ Алији Изетбеговићу, а планирано је да снимање серије траје 75 дана, најавила је данас амбасада Турске у БиХ.

Серија „Алија” снимаће се у Сарајеву, Мостару, Тарчину, Благају, Коњицу и Почитељу.

Серија ће имати шест епизода, а како се наводи, у њој ће бити приказани делови из живота Изетбеговића, од ране младости 1944, па све до смрти 2003. године.

Снимање за TRT обавиће продукција „Санџак Медиа“ – саопштено је на прес-конференцији коју је организовала Амбасада Турске у БиХ.

Алијин син – Бакир Изетбеговић – рекао је да је његов отац имао занимљив и динамичан живот.

Открио је да је прочитао делове сценарија и оценио да ће серија пробудити емоције код гледаоца:

„Ми као породица инсистирамо да његов лик буде прецизно приказан, ми смо на располагању за то и посебно ће се о томе бринути моја сестра и њена кћерка. Мени је као Алијином сину и сараднику и саборцу увијек узбудљиво проћи кроз то. Мислим да имамо шансу да добијемо диван серијал. Одлична екипа, тема је динамична и добра. Надам се да онако како сам ја био емоционалан кад сам пролазио кроз све те догађаје, надам се да ће филм пробудити и емоције код гледалаца“.

Истакао је да су Турци заинтересовани за Алију можда чак и више од Бошњака и да су му дали доста претенциозан надимак – „краљ мудрости“.

Сабина Берберовић, Алијина кћерка, казала је да је прочитала прве три епизоде и да је у почетку њен отац био приказан превише идеализовано – као човек саткан од огромног стрпљења, доброте и емоција, што су покушали учинити реалистичнијим.

„Ипак, ми не пишемо сценарио и наш утјецај зависи од тога колико нас људи разумију и колико хоће да уваже наше сугестије“, навела је Берберовић.

Амбасадор Турске у БиХ, Халдун Коц, казао је да је Алија Изетбеговић поседовао све врлине које красе лидера, те честитао свима који су учествовали у осмишљавању и креирању серије која ће Алију Изетбеговића „приближити гледаоцима“.

Генерални директор TRT-а Ибрахим Ерен истакао је да је Алија Изетбеговић био лидер који је водио борбу на бројним фронтовима, те да се нада да ће серија бити утемељена на чињеницама и реалним догађајима.

 

 

 

 

ИЗВОР: Танјуг – N1, Факти