ТУРСКА на Косову и Метохији обнавља џамије и „инвестира“ са прљавим новцем

Приштина добија милионе евра нетраспарентних инвестиција од Турске, које је одобрио лично Реџеп Тајип Ердоган, још док је био премијер, што увећава сумње да је реч о прању новца, пише приштински Зери.

Приштински дневник је, након двомесечних истраживања, открио да та средства нису одобрена ни за економију ни у развојне инвестиционе пројекте већ у изградњу и рестаурацију нових џамија.

Новац је, пише лист, инвестирала турска владина агенција ТИКА, али на нетранспарентан начин и уз благослов Ердогана. Новац долази на незаконит нацин јер не иде банкарским трансакцијама, тврди лист и додаје да је тим новцем, који на Косово стиже заоблазећи легалне токове, изграђено десетак нових џамија, док су неке из период отоманске окупације рестауриране.

Турска агенција за сарадњу и координисање је владина агенција, а на Косову њоме руководи турска амбасада.

Током двомесечног истраживања, Зери је сазнао за нетранспарентне активности ове организације у највећим косовским општинама.

– У већини случајева ТИКА држи у тајности финансије јер званично нема података колико новца инвестира. Сумња се да паре доноси илегално, а не путем банкарских рачуна – наводи лист и додаје да према списку у који је имао увид, у Централној банци Косова се води да је ТИКА на Косову инвестирала мање од три милиона евра у периоду од 2009 – 2014, а само у призренску главну џамију Синан Паша инвестирано је 1,2 милиона евра.

Наводи се и да је од 2011. до данас ТИКА заједно са неколико турских инвеститора рестаурирала око 30 џамија и верских објеката из отоманског периода. Зери је дуже од два месеца чекао одговоре из ТИКЕ на нека питања и није их добио, а на веб страници те агенције подаци о инвестицијама нису презентирани. Лист наводи и да је ТИКА на Косову ослобођена од плаћања пореза и запошљавала искључиво раднике из турске.

Градовима у којим је ТИКА највише инвестирала су Призрен, Ђаковица и Пећ.

 

 

 

ИЗВОР: Танјуг