ТУРСКА: Курди прогласили аутономију Дерсим у покрајини Тунџели – убијено 8 турских војника

На југоистоку и истоку ове државе ситуација из дана у дан је све турбулентнија. Радничка партија Курдистана је са својим герилским војним крилом, успела да успостави контролу над појединим деловима регионалних путева и да почне да контролише саобраћај у овој покрајини. Почевши од понедељка, постављено је неколико барикада на којима се виде униформисани Курди са дугим цевима.

 

 

turska-kurdska-pokrajina-dersim-tundželi

 

Турска војска и полиција реаговала је тако што је упутила додатне снаге у овај регион покушавајући да ситуацију задржи под чврстом контролом. Међутим, изгледа да они са тим покретима у великој мери развлаче своје снаге пред географски великим просторима где су Курди већина.

И покрајина Агри која се налази према јерменској граници, је постала веома нестабилна. И тамо је курдско становништво изашло на масовне демонстрације тражећи самоуправу. Такође, у осталим срединама где су Курди већина ситуација полако измиче контроли и прети да прерасте у шири конфликт, па чак и устанак.

Турски медији саопштавају да ситуација није ни изблиза тако тешка, те да ће се турске безбедносне снаге успешно обрачунати са наоружаним бандитима. Међутим са лица места долазе веома контадикторне вести….

Већ смо писали о ситуацији у околини града Варто, где се испрва помислило да су турске снаге брзо завршиле посао поновним преузимањем овог града. Међутим, тамо ситуација није нимало рашчишћена, јер се и даље пуца по околним висовима, а турске снаге све чешће бивају увучене у борбе са РПК одредима. Курдски герилски одреди нападају на њихове патроле, пресецају комуникације, руше постављене пунктове.

Рецимо у провинцији Сирт се у последња 24 часа воде жестоке борбе, од када је у заседу упала једна колона састављена од турских војника. Незванично, том приликом Курди су убили 8 турских војника, а више десетина ранили.

У провинцији Дијарбакир су током данашњег дана избиле насилне демонстрације, а на улицама града је у току полицијски час. Такође дошло је до пушкарања и по  Цариграду (Истанбулу) у којима има рањених…

 

 

ИЗВОР: Борбени Ефективи