ТУРСКА: КУРДИ НАПАДАЈУ!

Ескалација борби између турских безбедоносних органа и Радничке партије Курдистана (РПК) у покрајинама Мардин и Дијарбакир

 

Протекла недеља је донела појачани интензитет оружаних сукоба између турских снага безбедности и наоружаних одреда који делују у оквиру РПК, у ове 2 нестабилне покрајине. Сукоби су посебно интензивирани после 28. новембра, када је у граду Дијарбакир у сред бела дана ликвидиран курдски адвокат Тахир Елчи, док је давао изјаву за локалне медије.

Тако је 30. новембра у реону насељеног места Сур, дошло до ноћног напада на један турски полицијски пункт, који је после краћег окршаја одбијен. На лицу места је погинуло 3 припадника РПК (2 мушкарца и 1 жена) док је 1 турски полицајац теже рањен.

Такође, регистровани су напади РПК 1. и 2. децембра на још неколико пунктова али за сада нема извештаја о евентуалним жртвама.

 

 

КУРДИ

Реони сукоба Курда и турских безбедоносних органа

У суседној провинцији Мардин, која се граничи са сиријском провинцијом Хасака, ситуација је постала још сложенија. Сукоби у захвату границе са Сиријом су готово свакодневни, а у обрачуну се користи и артиљерија. У пограничном граду Дерик дошло је и до уличних борби. Према званичним изворима из Анкаре, у овом региону је само 1. децембра ликвидирано најмање 10 курдских бораца, док је на страни турских органа погинуо 1, а рањено 5 војника.

После отпочињања ваздушне операције турске армије, да подсетимо, која је првенствено била уперена против Курда (Сирија, Ирак), а све под изговором бомбардовања тзв. Исламске Државе, дошло је до озбиљних сукоба на југу и југо-истоку ове државе у којем већински живи курдско становништво.

У тим борбама је према различитим проценама погинуло више од 120 припадника турских безбедоносних снага, док су губици на страни РПК вишеструко већи.

ИЗВОР: borbeniefektivi.rs