Трачанске двоколице пронађене код Пирота

На локацији Мађилка, недалеко од пиротског села Станичење, археолози су пронашли изузетно значајан предмет – бојна кола – двоколицу за коју претпостављају да потиче из трачанског периода и да је стара између три и четири хиљаде година.

 

 

 

 

У оквиру заштитних археолошких истраживања на траси Коридора 10, поред села Станичење, недалеко од Пирота, пронађене су металне двоколице за које се претпоставља да су старе између три и четири хиљаде година. Овај проналазак је, према тврдњи археолога, јединствен на простору Србије.

 

 

 

 

Двоколице, које су вукла два коња, пронађене су испод гробнице у којој је, претпоставља се, сахрањен Трачанин из највиших слојева.

„По начину сахрањивања сматрам да је то припадник трачког народа. Не ради се о обичном припаднику, он је у тој њиховој хијерархији заузимао велико и значајно место, а то се види по самим украсима на двоколицама. Апликације од бронзе су врло лепе и луксузне“, каже археолог Зоран Митић.

 

 

 

 

Трачани су били велики народ са преко 200 племена. Трагови њиховог боравка на овим просторима, према речима стручњака, отварају једно ново археолошко-историјско поглавље.

„Ми још нисмо свесни шта имамо, што се тиче тог археолошког богатства. Када се буде кренуло даље ка Пироту, мислим да ћемо наићи на велики број значајних открића“, наводи Митић.

 

 

 

ИЗВОР: rts