THE NEW YORK TIMES: Руси се неочекивано показали као добри војници

У САД су дошли до закључка да је операција ваздушно-космичких снага (ВКС) Русије у Сирији неуобичајено ефикасна и омогућиће Башару Асаду да обнови контролу над најважнијим градовима у држави.

The New York Times преноси да је „руска опeрација променила исход конфликта, који се после неколико година ратовања нашао у слепој улици. Неочекивано, иницијатива је прешла на страну Асада и његових савезника, а побуњеници које су подржавале САД – беже“.

Према оцени листа, државни секретар САД, Џон Кери, на предстојећим међународним консултацијама о Сирији имаће „веома слабе полуге утицаја“. Политичари наводе да је „Русија пресекла многе путеве које је користила ЦИА за достављање оружја тзв. устаницима, што више није никаква тајна“.

Стручњаци New York Times-а примећују да се Вашингтон нашао пред „стратешком дилемом у Сирији“, понајвише због тога што се операција ВКС Руске Федерације „Показала неочекивано ефикасном, што ће помоћи Асаду да обнови контролу над најважнијим градовима“, а који су му потребни да би задржао власт“.

Руска војска је започела операцију у Сирији 30. септембра 2015. године, по молби председника, Башара Асада.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи