ТЕРОРИСТИ «ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ» ОБЈАВИЛИ РАТ СВИМ СЕКУЛАРНИМ ДРЖАВАМА НА БАЛКАНУ”

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је Срни да је видео порука, у којој терористи “Исламске државе” пореклом из БиХ и са Косова позивају на “џихад” и “хиџру”, класична објава рата која долази од бруталне војне и политичке структуре која је муслиманима понудила утопију светског халифата.

“Ово је знак и за наше безбедносне агенције да су варали и себе и нас и да сада више немамо избора. Наравно да је позив ‘Исламске државе’ о ‘поносу и џихаду’ злоупотреба муслимана и Албанаца, али и објава рата свим секуларним државама на Балкану”, упозорио је Галијашевић.
Он је нагласио да је посебно пред долазак папе Фрање у БиХ и генерала Џона Алена, специјалног изасланика председника САД за стварање глобалне коалиције против радикалне организације “Исламска држава”, ова порука потпуна јасна.
Он је рекао да не сумња да ће западне амбасаде после овог позива предузети мере, те да је на БиХ да се угледа на њих. “Крајње је време да се почне заједно деловати и да сви заједно учинимо све да сачувамо мир и безбедност у земљи”, рекао је Галијашевић.
Ова видео порука, истиче он, је и прво озбиљније суочавање БиХ са организацијом “Исламска држава”.
“То је нешто што је било очекивано и на што смо сви осим министра безбедности БиХ Драгана Мектића указивали. Док сам указивао Мектићу на убрзану фрагментацију Ал каиде у БиХ и хомогенизацију под окриљем ‘Исламске државе’, он се бавио увредама, трачевима, интервјуима и оптужбама како неко овде измишља тероризам”, нагласио је Галијашевић.
Он је додао да је Сарајево омогућило финансирање и наоружавање ових група тако да радикални исламисти овај позив у “џихад” дочекују спремни, организационо снажни и идеолошки фанатизовани.
Галијашевић је оценио да су Министарство безбедности БиХ и безбедносне агенције из Сарајева главни кривци што ова осмишљена порука долази путем интернет портала на које се годинама указивало.
“Ти портали никада нису онемогућени у изазивању верске и националне мржње, а прије свега ту мислим на ‘Вијести умета’ и ‘Сафф'”, рекао је Галијашевић.
Он је додао да је снажна радикално-исламистичка организација објавила своје присуство на Балкану и поход на Балкан у тренутка када “БиХ има неспособног министра безбедности, директора Сипе уцењеног лажном пресудом и директора ОБА коме је давно истекао други дозвољени мандат”.
“Ова порука је довољан разлог да министар Мектић поднесе оставку, као и многи руководиоци безбедносних агенција у БиХ који су лажно обавештавали јавност о погинулим Бошњацима на ратишту у Сирији и Ираку.
Сада нам се ти, наводно, погинули обраћају са позивом на понос и захтјевом да обавимо ‘хиџру’ односно да преселимо због вере као Мухамед и да будемо дио јединственог џихада који је већ променио границе на Блиском истоку”, упозорава Галијашевић.

 

ИЗВОР: Срна