ТЕРАЈУ РУСЕ ДА ПРИЗНАЈУ КОСОВО: Николић и Вучић војном сарадњом са НАТО везују руке Путину

Негодовање Русије због приближавања Србије чланству у НАТО кроз уговоре о сарадњи прети да угрози међународну подршку Русије у циљу очувања целовитости Србије, наводи портал Јутарњи.хр.

Он наводи да су из Москве послали поруку – преко вицепремија владе Дмитрија Рогозина – да у случају уласка Србије у НАТО “они не могу бити већи Срби од Срба и да ће признати независност Косова”.

 

Двоструки стандарди према Русима

 

Овај споразум поклопио се с предлогом Москве да руско-српска хуманитарна база у Нишу добије статус екстериторијалности те заправо постане руска база чије би особље имало дипломатски имунитет- наводи се у чланку.

Политолог Драган Анђелковић, ипак оцењује за московски Комерсант да би било поштено да Вучић сада и Русији понуди истоветан споразум као и НАТО-у, а амерички политиколог Даниел Сервер преко Блица је јасно поручио: “Ако Београд жели у ЕУ, не може угостити и Русе”.

 

Резолуција 1244 нема алтернативу за Москву

 

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је да Русија има чврст и поуздан став о непризнавању Косова и да је то више пута доказала.

Александар Чепурин је као учесник дебате „Од Косова до Крима: једностраности и манипулације у вези са правом на самоопредељење“ рекао и да Русија „овде подржава Србе“ и да ће наставити и даље то да чини.

„Став Русије је јасан и чврст и то је традиција која се не мења“, рекао је руски амбасадор одговарајући на питање под којим околностима би Русија могла да призна Косово.

Чепурин је навео да „за све у свету постоји правно обавезујућа Резолуција СБУН 1244, а чија суштина је да се Косово налази под суверенитетом Републике Србије“.

„У складу са свим важећим међународним документима Косово је део Србије“, рекао је руски амбасадор и додао „однос Београда и Приштине представља сасвим друго питање“.

Говорећи о руско-српском хуманитарном центру у Нишу, Чепурин је нагласио да се „не ради ни о каквој војној бази и ни о каквом центру шпијунаже“.

„Споразум о центру потписан је давно и не ради се о томе да се потписује нешто ново, већ је реч о анексима“, рекао је Чепурин и додао да је предвиђено да до 2017. године Русија издвоји 102 милиона долара хуманитарне помоћи за нашу земљу, а да би то на годишњем плану износило 15-20 милиона долара.

Он је упитао зашто особљу у том центру не би био понуђен некакав папир, документ, али је одбацио да би то било давање дипломатског статуса руским стручњацима.

„Зашто се руска хуманитарна помоћ приказује у негативном светлу“, упитао је Чепурин и подсетио да је Русија и раније помагала Србији у решавању проблема деминирања територије од НАТО бомби и природних непогода.

 

Руси пажљиво прате ситуацију

 

Заменик руског премијера Дмитриј Рогозин изјавио је у Београду да су правда и Русија на страни Србије када је реч о Косову и Метохији и да је потребно наоружати се стрпљењем и не признавати самопроглашену независност јужне српске покрајине, што ни Москва никада неће урадити.

Рогозин је информисао председника Србије Томислава Николића о стању у руској војсци и пружио уверавања да се 1999. година, када Русија није била у стању да помогне Србији, никада неће поновити.

– Пажљиво пратимо ситуацију у региону. Сада се осећамо много сигурније него пре, а то је зато што нам је порасла војна моћ. Мислим да је и Србији потребна војна снага – рекао је Рогозин.

Он каже да ће налог руског председника Владимира Путина да детаљно испита и предложи шта је Србији потребно, испунити у најкраћем могућем року, саопштено је из прес-службе председника Србије.

– Морамо учинити додатни напор да се значајно унапреде војно-технички и економски односи – рекао је Рогозин.

 

 

ИЗВОР: Jutarnji.hr, Ослобођење